Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 16 april 2021

Voorbode van een mooie wereld?

Luistertip

La Belle Époque is een bijzonder studioproject van gitarist Danny van Tiggele (Mister and Mississippi). Het album La Belle Époque, Volume 1 komt uit op 10 september, maar vandaag verschijnt de eerste single Sanity (met Marien Dorleijn).

Op La Belle Époque, Volume 1 staan de liedjes centraal. Bijzonder aan het project is het grote aantal Nederlandse muzikanten dat meewerkte, onder anderen Judy Blank, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein en Yorick van Norden.

Begin 2020 blies Danny van Tiggele het stof van enkele nummers die al enige tijd op de plank lagen “Ik dacht: hoe geweldig zou het zijn als een aantal van mijn favoriete songwriters en muzikanten zou meedoen aan het opnemen van deze liedjes? Een jaar later zijn er 14 opgenomen met deze ongelooflijk getalenteerde groep muzikanten van wie een aantal ook heeft meegeschreven. Elke artiest had al ver voor dit project een plek in mijn platenkast veroverd. Het was een feest en een eer om met zoveel bevriende en toffe muzikanten deze plaat te maken.”

De titel La Belle Époque verwijst naar de periode van culturele, technologische en wetenschappelijke voorspoed tussen het einde van de 19de eeuw en de Eerste Wereldoorlog. Een tijd vol optimisme en toenemende welvaart die uiteindelijk werd overschaduwd door de somberheid en gruwel van de Grote Oorlog.

Het was een periode waarin de Europese cultuur – de Franse en Belgische in het bijzonder – floreerde. Art Nouveau/Jugendstil kwam op, de Eiffeltoren was een symbool van vooruitgang en in Parijs was een bruisende scene van schilders, dichters en componisten.

Van Tiggele ziet in de huidige toestand van de wereld een weerspiegeling van La Belle Époque. “We voelen dat onze samenleving verandert. We leven in ongekende welvaart, maar tegelijk zijn er miljoenen mensen op de vlucht, raken gemeenschappen gepolariseerd en brengt een pandemie de wereld tot stilstand. Een kunstenaar kan in deze tijd maar één ding doen: samenwerken en creëren.”