Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Column

Tekst: Hubert van Hoof
vr 5 augustus 2022

We Zijn Er

Column

Wie is erger? Poetin die Oekraïnse oorlogslachtoffers omleidt naar Rusland of Boris Johnson die bootvluchtelingen wilde deporteren naar Rwanda? Het blijft gesol met mensenlevens. Hier nog eens refereren aan Refugee van Tom Petty ligt voor de hand.

Door Hubert van Hoof

Er zijn meer toepasselijke liedjes gemaakt over vluchtelingen: het immer actuele Yeke Yeke (No Passport No Visa) van Justin Adams en Juldeh Camara. De Italiaanse stationschef Gianmaria Testa met Una Barca Scura, een bootje vol hopelozen dobberend op de Middellandse Zee of het hartverscheurende Deportees (Plane Crash At Los Gatos) over verongelukte ‘illegale’ Mexicaanse sinaasappelplukkers in 1948 van Cisco Houston en Woody Guthrie, later gecoverd door Bob Dylan, Nanci Griffith en vooral Rory McLeod.

Ons land biedt aanvankelijk ‘genereus’ aan Oekraïnse vluchtelingen te zullen herbergen. Ze worden opgehokt in Ter Apel. In hun eigen drek. Of als dwangarbeider ‘verkast’ naar ons fijne Westland. Inmiddels zijn meer dan 6 miljoen Oekraïners on the run, maar er gaan hier dagelijks konvooien met gebruikte mondkapjes, kapotte Clini-Clown-neuzen en andere nutteloze rotzooi richting Lviv.

Aan de andere kant doen heel wat christelijke Nederlanders hun Bijbelse plicht jegens de Oekraïnse naasten en nemen hen op in hun gezin. Een nobel maar naïef gebaar dat helaas al te vaak tot een heuse cultuurclash leidt met als gevolg totale ontwrichting aan beide kanten.

Om het huisvestingsprobleem nu eens rigoueus aan te pakken wordt het tijd voor daadkrachtig overheidsingrijpen. Dit van luxe uit zijn voegen barstende land telt inmiddels meer dan 150.000 camperstellen. Die empty nesters wonen dus één keer teveel. Ze zitten boven op elkaar op van die vreselijke campinghomes zinloos in de zon te lummelen, terwijl hun vaste woonplek nodeloos leeg en onbenut blijft. (De afgestudeerde kinderen zijn immers met een jubelton het huis uit.)

Met een beroep op de Leegstandswet verplicht de regering deze camperaars voortaan vluchtelingen thuis te herbergen. Dat zijn er minimaal 300.000. De Hymers en Detleffs blijven intussen met de nietsnuttende vakantiegangers op hun tijdelijke standplaats totdat het laatste ontheemde Oekraïnse of Syrische gezin vertrokken is. Dat zal even duren maar scheelt meteen ook een hele hoop stikstofuitstoot...

Ook het tv-programma We Zijn Er Bijna (Omroep MAX) draagt een steentje bij. De pensionado’s met hun 400.000 (!) tot nu toe overbodige sleurhutten worden naar een leeg stuk Flevoland gelokt waar de naam stacaravan zijn ware betekenis terugkrijgt. Onder het toeziend oog van ­Martine van Os oefenen de geïnterneerden dagelijks op achteruit inparkeren. Zonder sensor. De titel van het programma wordt gewijzigd in We Zijn Er. Eindelijk herbergt ook Nederland sinds 1914 meer dan een half miljoen vluchtelingen en telt weer mee in Europees verband.

Deze column van Hubert van Hoof staat in het nieuwe nummer van Heaven magazine, waarin je ook interviews kunt lezen met Tedeschi Trucks Band, Amanda Shires, Beth Orton, Bobby Dove, James Vincent McMorrow, Gilbert O’Sullivan en meer.