Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Kees van Wee
vr 22 maart 2024

Zappa, maar dan anders

Luistertip

De muziek van Frank Zappa blijft de fans bezighouden. Overal, ook in Italië. Daar hebben de muzikanten van Inventionis Mater opnieuw een eerbetoon uitgebracht. En dat klinkt goed!

Door Kees van Wee

Inventionis Mater, oftewel Mother of Invention, maar dan op z’n Italiaans. De Zappa-link is helder, vooral ook omdat het hoesje van het nieuwe album overduidelijk verwijst naar de cover van We’re Only In It For The Money.
 
Akoestisch
Zo’n tien jaar brengt deze Italiaans formatie nu al een eerbetoon aan de grootmeester – Dimention(i)s Mat(t)er is hun vierde album – waarbij de akoestische gitaar van Andrea Pennati en de klarinet van Pierpaolo Romani centraal staan, dit keer aangevuld met onder andere staande bas, viool, mandoline en percussie. Door deze akoestische benadering krijgen songs als Cosmik Debris, Son Of Orange County en Evelyn A Modified Dog een heel andere klankkleur, terwijl ook de uitvoeringen voldoende afwijken om dit materiaal een nieuw geluid te geven. In Black Napkins klinkt er een elektrische gitaar, maar ook dan voegen de Italianen voldoende eigens toe.
 
Napoleon Murphy Brock
Jazz, klassiek, rock, pop... Zappa was niet voor één gat te vangen en dat is deze band ook niet. Voor de fans is dit een feest der herkenning, maar ook een verfrissende herontdekking van deze stukken. Daar komt nog eens bij dat niemand minder dan Napoleon Murphy Brock van de partij is (hij was lange tijd leadzanger bij Zappa), niet alleen op tenorsaxofoon maar ook vocaal.