Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 19 mei 2022

Bob Neuwirth overleden

Blog

Bob Neuwirth is woensdag 18 mei overleden. Hij was 82 jaar. Als singer-songwriter was hij vooral een musician’s musician. Hij maakte meer naam als side man van Bob Dylan. Hij speelde gitaar en was de ‘bandleider’ van The Rolling Thunder Revue, de tour waarmee His Bobness midden jaren zeventig furore maakte.

Bob Neuwirth kwam voort uit de Boston folkscene in de jaren zestig. Hij was bevriend met Joan Baez en via haar kwam hij in contact met Dylan. Het verhaal gaat dat de zelfbewuste Neuwirth een grote invloed had op de houding van Dylan.
 
Neuwirth was een man van vele talenten. Hij schilderde, dichtte, was king of cool en ja maakte ook zelf muziek. Maar dat leek geen prioriteit te hebben.
In de liner notes van zijn album Back To The Front (1988) schreef zijn vriend T-Bone Burnett, die door Neuwirth bij de backing band van The Rolling Thunder Revue was gevraagd: ‘I never thought Neuwirth would make an album.’
Burnett beschrijft hoe ze als muzikanten onder elkaar nummers speelden en als iemand vroeg welk nummer Bob net had gespeeld, dat hij dan meestal zijn schouders ophaalde. Bleek hij het ter plekke te hebben geïmproviseerd.
 
Back To The Front was trouwens lang een van mijn favoriete singer-songwriterplaten. Zijn liedjes konden wedijveren met het werk van erkende kanonnen als Townes Van Zandt, Guy Clark of David Olney. Hij maakte nog een paar platen – ik heb er drie in mijn platenkast staan, dat zijn ze niet allemaal, maar veel scheelt het niet – zijn productie hield niet over. Hij had te veel andere interesses en als soloartiest net iets te weinig succes.
 
Dus blijft Bob Neuwirth vooral te boek staan als de man die meeschreef aan Mercedes Benz van Janis Joplin en als de muzikant die lang tot de inner circle van Dylan behoorde. Hij is de man die op de albumcover van Dylans Highway 61 Revisited onherkenbaar in beeld staat met een fotocamera in zijn hand.
Wie Neuwirth aan het werk wil zien kan kijken naar de documentaire Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorcese.
 
Bob Neuwirth: 20 juni 1939 – 18 mei 2022