Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
wo 2 juni 2021

Chung Kings: opiumschuiven in Mulati

Luistertip

Als de gitaarsolo losbarst zien we beelden van een angst inboezemende bad trip. Voor de videoclip van Mulati, de vierde single van het album Surf-O-Tica doken de Chung Kings weer diep in oude filmbeelden.

Surf-O-Tica is een samenvoeging van surf en exotica, zonnige muziekstijlen die hun hoogtepunten beleefden in de jaren zestig en zeventig, waar Onno Smit (Michelle David & The Gospel Sessions) en Mischa den Haring (T-99) al jarenlang door zijn gefascineerd. Met bevriende muzikanten uit Amsterdam en omstreken maakten ze als Chung Kings met het album Surf-O-Tica een mooie ode, in tien swingende instrumentals.

Onno Smit: “We willen alle nummers met een clip tot leven brengen. Het is een doorlopend proces. Mulati is het vierde nummer in de reeks. Voor de beelden struinen we het internet af. Veel oude amateurbeelden, nog gemaakt met 16 mm camera’s, worden al dan niet opgepoetst weer beschikbaar gesteld. De kunst is ze te vinden en ze zo te editen dat ze matchen met de muziek.
De vorige clips hadden allemaal een surflijntje, met veel zon en mensen die in de weer zijn met een surfplank of met auto’s. Heel relaxt allemaal. Voor Mulati wilden we juist op zoek naar een spannender verhaal. Op YouTube zag ik hele vage maar intrigerende zwartwitbeelden van opiumschuivers en een bizarre verbeelding van een bad trip. Het bleek een trailer te zijn voor de film Confessions Of An Opium Eater uit 1962, die we uiteindelijk in zijn geheel konden terugvinden.”