Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Paul Stramrood
wo 29 juli 2020

De langste mixtape

Luistertip

We hebben ze allemaal gemaakt, vroeger, mixtapes voor onszelf en voor vrienden. Nummers die we zelf doorlopend wilden horen op de walkman of die anderen moesten horen op de hunne of hun cassettedeck. Nadeel: geen enkele wijziging in aan te brengen, wat nieuw was, moest op een nieuw bandje. Oplossing: in mijn geval minidisc. Jaren negentig. Opnemen net als bij de bandjes ruim real time, anderhalf uur opnemen kost twee uur. Geen nadelen, enorm voordeel: elk nummer kan verwijderd, elk nieuw nummer toegevoegd,  de volgorde naar believen aangepast. Heel mooi. Al die prachtoplossingen, van de enorme tapes op de bandrecorders tot en met de minidisc, vallen geheel weg sinds we Spotify hebben.

Door Paul Stramrood

Maak je eigen speellijst of speellijsten en deel ze met anderen. Ik weet nog niet precies hoe dat moet, maar daarvoor heeft zich al een mannetje gemeld. De lijsten zijn ook nog niet af. Eén daarvan beslaat de dato 24 juli 2020 ruim 56 uur met 1218 nummers, uitsluitend jaren zestig. Een kortere bevat mijn mooiste en gedenkwaardigste van de jaren zeventig, drie lijsten zijn gewijd aan de 70everjaardag van mijn oudste vriendje Jan.

Aan de afspeellijsten herken je de mens. Ik was dus meteen heel benieuwd toen Dan Snaith, alias Caribou, vertelde dat hij de langste mixtape ooit op Spotify had gezet. Geen speellijst maar een mixtape, want hij voegt steeds nummers toe die hem aanspreken en waarvan hij graag heeft dat wij ze allemaal horen. Niet educatief, wel toegewijd. De 719 nummers beslaan ruim 64 uur. Caribou’s gemiddelde song duurt dus ruim vijf minuten, die op mijn sixtieslijst nog geen twee. Allemaal singletjes, weetjewel.

Uit The Longest Mixtape kunnen we dus niet Caribous muzieksmaak afleiden, wel wat hij vindt dat wij aan de onze kunnen toevoegen. Americana ontbreekt opvallend. Een hoop oude topgroepen eveneens. Drie keer de Stones, waaronder mijn favoriet She’s A Rainbow, één keer The Beatles, Tomorrow Never Knows, geen Pink Floyd, Eagles, Bob Dylan, Van Morrison and what not. Wel een hoop Beach Boys plus Dennis Wilsons prachtsong Rainbows. Caribou wil ons laten proeven van veel eigentijdse muziek, waarvan een behoorlijk percentage mij volslagen onbekend is. De namen van de artiesten ken ik wel of ze komen me in ieder geval bekend voor, maar de songs… nee.

Wat te doen dus om Caribous weldoenerij op waarde te schatten? Precies, de hele lijst afspelen. Daar ben ik nu mee bezig. Leerzaam, heel leerzaam. Een klein nadeel is dat alles alfabetisch is gerangschikt, maar als je driekwart toch niet kent, maakt dat niet veel uit. En heerlijk zijn de intro’s van herkenning, zoals van Love’s Alone Again Or, The Byrds’ Draft Morning en T-Rex’ Get It On. ‘Zie je wel, ik heb best een beetje smaak’.
Als ik de mixtape uit heb, ga ik op zoek naar die oude minidiscjes, want wat stond daar in Heaven’s naam op? En waar is mijn dubbel cassettedeck?
 
Heaven heeft zijn eigen afspeellijsten op Spotify, onder de noemer Heaven Magazine. In het komende magazine – verschijningsdatum 7 augustus – is het interview van Paul Stramrood met Caribou te lezen. In dat nummer staan ook mooie interviews met onder anderen Thomas Azier, Jason Isbell, Protomartyr en Laura Marling. Heaven magazine is te koop in de betere boekhandel en bij veel platenwinkels. Je kunt natuurlijk ook een actie-abonnement nemen.