Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
vr 15 september 2023

Goldkimono: creëren uit het niets

Interview

“Iets maken uit niets. Dat is mijn baan”, zo beschrijft Goldkimono het artiestenbestaan. Zijn tweede plaat Something Out Of Nothing (S.O.O.N.) is precies op die manier ontstaan, maar dat betekende wel dat er een ego aan de kant moest.

In zijn studio langs een Amsterdamse vaart pingelt Martijn ‘Tienus’ Konijnenburg – beter bekend als Goldkimono – op een piano. Hier zijn de nummers van zijn tweede plaat ontstaan, vaak het gevolg van een jamsessie. “De plaat kent een andere insteek dan het debuut The Legend Of The Goldkimono. Ik heb mezelf nu meer uit het ontstaansproces gehaald. Het eerste album was meer een zoektocht. Durfde ik daarop te klinken zoals ik klink? Of zette ik een bepaalde stem op waarvan ik denk dat het cool is. Ja, in mijn hoofd klonk het allemaal gaaf, maar mijn team gaf me juist het zelfvertrouwen dat het al goed was. Dat ik niet meer takes hoefde te doen.”

Die les van leren luisteren naar anderen trok hij door naar S.O.O.N.. “Mijn collaborators hebben ook goede, misschien zelfs betere ideeën. Door juist een stap achteruit te zetten kwam alles veel dichter bij mijzelf te staan. Dat klinkt tegenstrijdig maar het liet me meer nadenken over wat ik wil zingen en hoe. En wat de sound van een song is. Ideeën van anderen niet gelijk afkeuren. Zo groei ik en zitten de nummers dus nog dichter op mijn huid.”

Door over zijn eigen schaduw heen te stappen ontstond er meer rust en ruimte bij Goldkimono. “Ik voelde veel minder druk en als ik de songs van S.O.O.N. terugluister, hoor ik de samenwerking. Dus niet alleen mezelf, maar ook mijn boys, hun invloed en talent. Gezamenlijk kom je echt tot betere producten. Jezelf deels loslaten is niet makkelijk. Je moet het durven doen. Maar als ik zie wat het oplevert, dan word ik daar heel gelukkig van.”

Maken
Something Out Of Nothing verschijnt op 15 september. Creëren is het overkoepelende thema van deze plaat. “Ik zat in deze studio op een krukje achter een microfoon, samen met Adam Friedman die het opnam. Ik zong de lijnen van het refrein van het nummer S.O.O.N.. Wat ontbrak was het laatste deel. Dus toen ik bij dat gedeelte kwam zong ik iets van Something needs to go here. En daarna: Let’s make something out of nothing. Dat was het! Het sloot perfect aan bij de tekst en de rode draad van het hele album. Iets uit niets maken, dat is wat ik elke dag doe. Dat is mijn baan. Laten we er iets van maken… Van het leven, moeilijke situaties, je omgeving, relaties, van alles eigenlijk.”

S.O.O.N. is een album vol pakkende liedjes met een zonnig karakter, zoals de single Lost Inside My Head. Laat die zorgeloze toets je echter niet misleiden. De teksten genieten veel diepgang. Ze gaan onder meer over de toestand van de wereld en omgaan met verdriet.

Goldkimono live: 28 september in Maassilo, Rotterdam; 29 september in Oosterpoort, Groningen; 30 september in Paradiso, Amsterdam; 5 oktober in Doornroosje, Nijmegen; 6 oktober in Hedon, Zwolle; 7 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht; 8 oktober in Patronaat, Haarlem; 12 oktober in Nieuwe Nor, Heerlen; 13 oktober in 013, Tilburg.