Hammond Happening
Hammond Happening

Eigenlijk was het bestemd voor kerken als goedkoop alternatief voor een pijporgel of een piano. Maar via de jazz, met name dankzij het pionierswerk van Jimmy Smith in de jaren vijftig, raakte het Hammondorgel in zwang in de populaire muziek. Zondag 7 januari is in de Melkweg in Amsterdam de eerste Hammond Happening.
Dat was zo’n twintig jaar nadat het eerste exemplaar op de markt was verschenen. Hoewel het elektrische orgel met zijn mechaniek van toonwielen volop in gebruik bleef in kerken, met name in de Verenigde Staten, zou het zijn plek binnen populaire muziekgenres als jazz, soul, blues en rock nooit meer verliezen.
De uitvinder en naamgever Laurens Hammond mag dan begin jaren zeventig zijn overleden, dankzij prominente bespelers als Booker T. Jones, André Brasseur, Gregg Allman en Thijs van Leer doorstond zijn orgel de tand des tijds goed. Nog altijd leeft het door hem gestichte bedrijf voort, zij het nu als onderdeel van de Japanse muziekinstrumentenfabriek Suzuki. Een vintage instrument uit met name de B3-serie blijft niettemin zeer gewild en is dus zijn gewicht (toch bijna tweehonderd kilo) zo langzamerhand in goud waard.
Dat constateerde ook Geert van Itallie. Ofschoon zelf geen organist, raakte de directeur van De Melkweg in een vorig leven als tourmanager van Candy Dulfer vertrouwd met het Hammondorgel en zijn volle en, dankzij de onlosmakelijk met het instrument verbonden Lesliespeaker, vibrerende geluid. Op zijn initiatief vindt zondag 7 januari in de Melkweg in Amsterdam de eerste Hammond Happening plaats.
In twee zalen staan die avond een zestal bands die het orgel een prominente plek in hun muziek hebben gegeven: van een inmiddels gevestigde naam als Sven Hammond, de band rond de Haagse toetsenist Sven Figee, met een eigentijdse mix van rock, blues, soul en funk, tot aan het jonge trio Kauw uit Amsterdam dat de Hammond laat gieren in hedendaagse dance.
Daarnaast zijn er optredens van The Gwoof met voormalig Urban Dance Squad-boegbeeld Rudeboy, een roedel jonge honden onder de naam Funky Organisers, het jazztrio van toetsenist Bas van Lier in combinatie met ex-Osdorp Posse voorman Def P en Wild Organ & Drum, waarin een drummer en een toetsenist energiek soul, jazz, funk en dance met elkaar vermengen .
Niet alle acts zullen een origineel bakbeest op het podium hebben staan, de huidige generatie Hammonds zijn ook wat makkelijker te vervoeren, maar wie zich een beeld wil vormen van de rol die het orgel heeft gespeeld in de (pop)muziekgeschiedenis kan terecht in de Melkweg Cinema. Daar zijn door Van Itallie geselecteerde clips te zien. “Stukken van concerten bijvoorbeeld, van iemand als Keith Emerson of van een band als Deep Purple. Want ook in de rock was en is de Hammond een gewild instrument. Kijk maar naar zo’n band als DeWolff.”
Of de Hammond Happening een jaarlijks terugkerende traditie wordt, kan de Melkweg-directeur nog niet zeggen. “We hebben plannen om wat meer aan de hand van thema’s te gaan programmeren. Maar goed, eerst maar eens kijken hoe dit uitpakt.”
Hammond Happening: zondag 7 januari in de Melkweg, Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur