Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
di 29 juni 2021

Hitsville USA en Jazz On A Summer’s Day

Blog

Vanaf 29 juli is de muziekfilm Jazz on a Summer’s Day te zien in de Nederlandse bioscopen. Jazz on a Summer’s Day is een stijlvol en zomers verslag van het Amerikaanse Newport Jazz Festival uit 1958 met optredens van jazzgrootheden zoals Louis Armstrong, Thelonious Monk, Mahalia Jackson en vele andere artiesten. In de film laat regisseur en gelouterd fotograaf Bert Stern een pakkend tijdsbeeld zien van de Amerikaanse fifties. Jazz on a Summer’s Day is volledig gerestaureerd.

Jazzmuzikant Benjamin Herman (onder meer New Cool Collective) over de film: "Jazz on a Summer's Day is een van de mooiste muziekdocumentaires die ik in de afgelopen jaren heb gezien en deze nieuwe versie is fantastisch gerestaureerd. De film zit barstensvol mensen die een hele grote betekenis hebben gehad voor de geschiedenis van jazz, of nog zouden krijgen.” Jazz on a Summer’s Day geeft niet alleen een prachtig tijdsbeeld, het laat het begin zien van de jazzfestivals zoals wij die nu kennen.
 

Daarnaast is op 6 september eenmalig in meer dan 80 bioscopen de muziekdocumentaire Hitsville: The Making of Motown te zien, die zich richt op de de geschiedenis van het roemruchte label vanaf de oprichting in Detroit in 1958 tot de verhuizing naar Los Angeles begin jaren zeventig. Met legendarische namen als The Jackson Five, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes en The Four Tops was Motown een enorme hitmachine. Maar het label ontwikkelde zich door de jaren heen tot veel meer dan alleen een platenmaatschappij: het werd een sound.

Het verhaal van het platenlabel wordt voor het eerst verteld door oprichter/eigenaar Berry Gordy en bevat heel veel muziek met unieke beelden van artiesten on- én backstage. De oprichting en het aanvankelijke succes van Motown werd bereikt tijdens een periode van aanzienlijke raciale spanningen in Amerika en te midden van de snelgroeiende burgerrechtenbeweging. Muziek die alle tijden overleeft en op de dag van vandaag mensen inspireert.