Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Marcel Haerkens
wo 15 maart 2023

Jubileumeditie Southern Bluesnight

Festivaltip

Aanstaande zaterdag 18 maart viert de Southern Bluesnight in Parkstad Theater Heerlen zijn 25-jarig jubileum. Er zal tevens worden stilgestaan bij het afscheid van programmeur van het eerste uur John Hendrix, icoon uit de Limburgse blues- en jazzscene, die nog eenmaal alles uit de kast heeft gehaald om er een feestelijk spektakel van te maken met een ruim spectrum aan gasten uit binnen- en buitenland die verdeeld over drie zalen en in de wandelgangen zullen optreden.

Naast zanger en mondharmonicaspeler Curtis Salgado – voormalig frontman van The Nighthawks en Roomful Of Blues en ook nog eens zes jaar lid van Robert Cray’s band – en gitarist Phil Gates – wiens stijl nauw verwant is aan die van Buddy Guy, en die naast blues ook elementen uit jazz, soul en funk incorporeert – is eveneens Giles Robson van de partij. Deze van het kanaaleiland Jersey afkomstige mondharmonicavirtuoos zal voor de gelegenheid niet worden begeleid door zijn eigen Dirty Aces maar door Fat Harry And The Fuzzy Licks.

Hans Theessink, die eerder al eens samen met de betreurde Terry Evans op het festival speelde, heeft ditmaal de handen ineengeslagen met Big Daddy Wilson. Wilson groeide op met spirituals en gospel om daar later blues, soul en folk bij te voegen. Wat dat betreft is het tweetal wel aan elkaar gewaagd. Vorig jaar verscheen hun album Pay Day waarop hun uiteenlopende stemmen (bariton en tenor) wonderwel goed samen blijken te kleuren.   
 
Grootste verrassing is ongetwijfeld Mud Morganfield, de oudste zoon van Muddy Waters, die exclusief en op veler verzoek het festival zal bezoeken, waar hij exact tien jaar geleden ook al op het podium stond. De bijna zeventigjarige zanger lijkt niet alleen uiterlijk op z’n vader, ook hun stemmen zijn praktisch identiek.
‘Kijk, ik wil de herinnering aan mijn vader levend houden, maar ik ga niet op zijn roem teren’, vertelde hij destijds tegen Heaven. ‘Ik wil iets nieuws creëren, al moet dat dan wel in zijn geest zijn. Natuurlijk, tijdens optredens roepen mensen om Mannish Boy, Hoochie Coochie Man en I’m Ready. Die nummers doe ik dan dan ook, want vermoedelijk hebben de meesten mijn pa nooit live mogen beleven. Via mij komen ze er dan het dichtst bij. Voor de rest wil ik mijzelf zijn.’
 
Voor het volledig programma en tickets zie www.southernbluesnight.nl