Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

do 5 maart 2020

Koos Draait Door

Luistertip

Elke dag legt Heaven-medewerker Koos Gijsman op zijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad af. Een speellijst op zijn iPod met gouwe ouwe en recente liedjes houdt de vaart er in. Een keus uit de liedjes van februari 2020.

Bombay Bicycle Club: Good Day
Na een sabbatical zijn de mannen van de Engelse groep Bombay Bicycle Club weer aan de slag gegaan. In het licht ironisch gezongen Good Day vieren ze de zegeningen van het hebben van een baan. Aan de mid-tempo setting voegen ze een heerlijke saus toe van pakkende instrumentaties. Typisch zo'n lied dat na een enkele draaibeurt direct in je hoofd gaat zitten. Album: Everything Else Has Gone Wrong (2020)
 
Smoke Fairies: On The Wing
Twee Engelse vriendinnen ronden hun schoolopleiding af met een vakantie in de Verenigde Staten. Bij thuiskomst hebben zij een wagonlading aan gitaarakkoorden in hun koffer. Dat hun beider stemmen voor elkaar gemaakt zijn is evident. In On The Wing van Smoke Fairies komt alles samen: duistere, bezwerende liedteksten, ingenieus geconstrueerde snarenpracht en hemelse samenzang met een trans-Atlantische afdronk. Album: Darkness Brings The Wonders Home (2020)
 
A Choir Of Ghosts: Sinner In Rapture
Sociaal engagement in de popmuziek. Een vertrouwd fenomeen. De Zweedse troubadour James Auger van de groep A Choir Of Ghosts vat in Sinner In Rapture zijn afkeer van de kapitalistische machine samen middels venijnige tekstregels. Een vlot passend folkpopjasje zorgt voor genoeg lucht om niet in al te somber gemijmer te verdrinken. Album: An Ounce Of Gold (2020)
 
Miles Davis: All Blues
Een box met acht cd's van Miles Davis uit 1965 houdt me al weken zoet. Tijdens twee concerten in de Plugged Nickel in Chicago maken we alle hoogtepunten van het jazzfeest mee. In All Blues etaleren Ron Carter (bas), Tony Williams (drums), Herbie Hancock (piano) en saxofonist Wayne Shorter hun uitzonderlijke capaciteiten. En Miles? Miles steekt in een bloedvorm en geniet met volle teugen van het welhaast telepathische samenspel. Album: The Complete Live At The Plugged Nickel (1965)
 
Ansatz Der Maschine: Blush
De Belgische componist Mathijs Bertel van de groep Ansatz Der Maschine verwerkt in het instrumentale Blush invloeden uit de minimale muziek en de folkpop tot een spannend geheel. Dat daarbij klassiek vioolspel en eigentijdse elektronisch gestuurde ritmes elkaar moeiteloos aanvullen maakt de weg vrij voor nieuwe, spanningsvolle experimenten in de muziek. Album: Burial Songs (2020)
 
Jan Garbarek: Rosensfole
De Noorse componist/saxofonist Jan Garbarek is een wereldburger. Invloeden uit alle windstreken vinden hun weg in composities op zijn albums met topmusici uit de wereldmuziek. Samen met landgenote en vocaliste Agnes Buen Garnås duikt hij in het lied Rosensfole onbevreesd in de diepe bron van de Noorse volksmuziek. Zelden klonk volksmuziek zo eigentijds en betoverend. Album Rosensfole (1989)
 
Stevie Wonder: Visions
In de roerige jaren zeventig presenteert de blinde Afro-Amerikaanse muzikant Stevie Wonder zich als de visionair van zijn generatie. In het utopische Visions etaleert hij zijn lyrische en vocale capaciteiten op een wijze die het hart verwarmt. Gitarist David T. Walker danst fenomenaal als een verliefde vlinder door het instrumentale deel van dit lied. Album: Innervisions (1973)
 
Hildur Guðnadóttir: Joker's Dance
De Oscar voor de beste filmmuziek ging dit jaar naar de IJslandse celliste/componiste Hildur Guðnadóttir. In Joker's Dance speelt acteur Joaquin Phoenix (winnaar van de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol) met tijd, ruimte en muziek op een wijze die een klassieke filmscène oplevert.  Album: Joker (Original Motion Picture Soundtrack) (2019)
 
James Elkington: Sleeping Me Awake
De Engelse zanger, liedjesschrijver en gitarist James Elkington kennen we van zijn samenwerkingen met Jeff Tweedy, Steve Gunn en zijn landgenoot Richard Thompson. In Sleeping Me Awake verrast hij ons met fraai fingerpicking spel op de akoestische gitaar, mooie melodielijnen en innemende zangpartijen. De liefhebbers van eigentijdse muziek op het snijvlak van folk en americana mogen zich verheugen in een nieuwe ster in het immer uitdijende firmament. Album: Ever-Roving Eye (2020)
 
Robert Cray: You're The One
Blues- en soulicoon Robert Cray houdt al jaren de tradities in deze muzieksoorten in ere. Het meeslepende You're The One bevat alle ingrediënten die een beklijvend nummer behoeven: een goed geoliede ritmetandem, rammelend gitaarspel, doorleefde zang en een soepel spelend blazersensemble. Album: That's What I Heard (2020)
 
Shopping: No Apologies
De Engelse disco-punkgroep Shopping opteert voor een klankbeeld dat linea recta uit het begin van de jaren tachtig komt. Staccato zang, hoekige ritmes en jengelende gitaartjes maken van No Apologies een feest van herkenning. Ik heb alvast schijfjes van Gang Of Four, B-52's en Au Pairs naast de cd-speler gelegd voor een nostalgische avond. Album: All Or Nothing (2020)