Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Jos Schuring
do 20 juni 2024

Mdou Moctar: ontketend

Interview

Klanken knetteren bij Mdou Moctar. De gitarist uit Niger verraste vier jaar geleden met Afrique victime, zijn doorbraakalbum met opwindende bluesrock uit de Sahara. Op Funeral for justice draait Moctar de energiekraan nog veel verder open. Harde muziek met luide gitaren, flink wat feedback en politieke teksten maken dit nieuwe album tot een zinderende explosie uiterst geëngageerde muziek.

Tekst Jos Schuring Foto Ebru Yildiz
 
Mdou Moctar is inmiddels een grote act geworden die de afgelopen jaren constant op tournee was. Tijdens ons zoomgesprek verblijft hij in Los Angeles. De muzikant uit Niger is een Toeareg en zijn muziek wordt vaak gemakshalve onder desert blues geschaard. Dat is een onmogelijke term die ten onrechte veronderstelt dat alle muziek uit de Sahara min of meer hetzelfde klinkt. Moctar lijkt dus niet op Ali Farka Touré of op Tinariwen. Muzikaal heeft hij meer verwantschap met Bounaly die momenteel op tournee is in Nederland met Joep Pelt. Moctars muziek is veel meer rock georiënteerd dan de meeste desert blues. De energieke zang en de explosieve donderkracht van Moctars gitaarspel bepalen het geluid.

Hij wordt nogal eens vergeleken met Jimi Hendrix. Hij glimlacht. “Ik snap wel wat mensen bedoelen, maar ik had tot een aantal jaren geleden nog nooit van hem gehoord. Ik kende helemaal geen muziek uit het Westen. Ik speel gitaar vanaf mijn twaalfde, gebaseerd op wat ik zoal om me heen hoorde en gaf daar steeds meer mijn eigen draai aan. Lastig was dat ik linkshandig was, dus heb zelf veel geknutseld aan gitaren. Ik speelde veel op bruiloften. Dan komt het hele dorp dansen en is het feest. Onze band bestaat inmiddels een jaar of tien. Ik heb veel te danken aan bassist Mikey Coltun, die opgroeide in de punkscene van Washington D.C. Hij heeft ons ook muzikaal beïnvloed.”


Mdou Moctar is de spil van de band maar Coltun is een enorme steunpilaar. “Mikey produceert onze platen en componeert ook. Ook ritmegitarist Ahmoudou Madassane en drummer Souleymane Ibrahim dragen veel bij aan de totstandkoming van de nummers. Ahmoudou woont in Agadez, ik in Tahoua, veel dichter bij mijn familie. We zien elkaar dus zeker niet dagelijks, maar wisselen veel uit per telefoon.”
 
Mdou Moctar live: 7 juli op Down The Rabbit Hole, Beuningen; 28 augustus in Paradiso, Amsterdam.
 
Dit is een deel uit het interview dat is te lezen in het nieuwe nummer van Heaven magazine. Het is te koop via de webshop en in platenzaken en boekhandels.