Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
vr 23 april 2021

Nieuw album Douwe Bob

Blog

“Dit is de plaat die ik moest maken. Gewoon alleen maar rootsy americana. Eigenlijk vreemd dat ik dat nooit eerder heb gedaan. Het klinkt zo kazig als je het zegt, maar dit staat heel dicht bij mezelf.” Born To Win, Born To Lose, het nieuwe album van Douwe Bob, verschijnt 28 mei.

Thuiskomen, zo voelt het. “Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad in het maken van een album”, zegt Douwe Bob over zijn nieuwe Born To Win, Born To Lose. Dat ‘thuis’ van Douwe Bob bevindt zich dus in het land americana/country. Het is het land van zijn platenkast, toen en nu. Aan de hand van leermeesters als Kris Kristofferson, Merle Haggard, James Taylor, Jim Croce, Bob Dylan en de Eagles ontwikkelt hij zich in zijn tienerjaren tot de volleerde singer-songwriter die hij nu is. 

Born To Win, Born To Lose, zijn vijfde album sinds debuut Born In A Storm uit 2013, bewijst hoe goed hij in dat genre de weg weet. Inclusief alle uithoeken. En zonder daarbij ook maar een moment het woord pop te vergeten. Dit is de plaat die Douwe Bob ‘altijd al wilde, maar nooit durfde te maken.’ Sterker nog: de plaat die hij dus móést maken. Een bevrijdende ervaring, zo noemt hij het zelf. Een plaat over verlangen, liefde, vriendschap, verlies en dood, over het leven zelf. Born to win, born to lose.
 
Het album bevat dertien nummers, zelfgeschreven of in samenwerking met gelijkgestemden. Uitgevoerd met een nieuwe band, bestaande uit leeftijdsgenoten die dicht bij hem staan. Met gitarist Maurice van zat hij op school. Met z’n tweeën schreven ze bijna de helft van de liedjes. De band – ook dat is nieuw voor Douwe Bob – heeft ook een vrouw in de gelederen. Ze heet Nathalie Schaap en speelt contrabas. “Heel gaaf”, roemt Douwe Bob de vrouwelijke energie die zij meebrengt. “Het is erg fris als er een vrouw in de band zit.” Het album is geproduceerd door Daniël Lohues, ex-Skik, vermaard singer-songwriter uit het oosten des lands. Douwe Bob: “Eigenlijk is Daniël een country-artiest in het dialect. Hij begrijpt het gewoon. Binnen een minuut waren we vrienden, het was alsof we elkaar al twintig jaar kenden.” 
 
Born to win, born to lose. Zes woorden. De laatste drie heeft Douwe Bob in zijn nek getatoeëerd staan, maar de andere drie, die voor de komma, horen er net zo goed bij. 'High in April, down in May’, citeert hij ‘Ol’ Frankie’ Sinatra in de titelsong. Het leven, zie ook het artwork van het album, heeft z’n lichte en z’n duistere kanten. Er valt veel te vieren en te genieten, maar aan verlies en verdriet ontkomt niemand. Accepteer het, laat het los, dát is de troostrijke boodschap van Born To Win, Born To Lose, een album dat een schouder wil zijn in onzekere tijden. “Als muzikant en zanger kun je mensen troost bieden. Volgens mij hebben wij dat allemaal wel even nodig.”

In het nieuwe nummer van Heaven magazine dat 10 juni verschijnt staat een groot interview met Douwe Bob.