Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Sjock Festival, al 42 jaar een zekerheid

zo 11 juni 2017

Sjock Festival, al 42 jaar een zekerheid

Sjock Festival, al 42 jaar een zekerheid

De agenda is leeg, ik sla alle festivals over. Op eentje na: Sjock in het Belgische Gierle. Op minder dan anderhalf uur autorijden van Utrecht vindt al sinds 1976 elke zomer een prettige samenscholing plaats van iedereen die tijdens een festival niet verrast wil worden door, vergeef me, Justin of Guus Dinges. Juist bij deze 42ste editie van Sjock, op 7, 8 en 9 juli, is er een line-up om de vingers bij af te likken.

Hoewel het festivalseizoen in volle gang is, zit de liefhebber van psychobilly, punk-, sleaze- en garagerock, country en aanverwante niet-mainstream genres kniezend thuis duimen te draaien. Toegegeven, elk evenement heeft wel een 'ruig' bandje geboekt om de schijn op te houden dat er 'breed' wordt geprogrammeerd. Maar één zwaluw maakt geen zomer. Gelukkig is die zomer niet helemaal verkloot. Dat allemaal dankzij het Sjock Festival.

Mick Collins

Neem het vrijdagavondprogramma, de eerste dag dus. Dat alleen al rechtvaardigt een ritje naar Gierle. Laat je niet misleiden dat er slechts zes bandjes op het affiche staan. Want die avond is Mick Collins in town, de aimabale garagekoning uit Detroit, de man die in de jaren negentig Jack & Meg White de weg wees. Wat zijn komst extra bijzonder maakt: Collins is er niet alleen als voorman van trio The Gories (met wie hij in 2015 nog in de Lage Landen te zien was), hij komt tevens in actie met The Dirtbombs. En die explosieve cultband heeft sinds 2008 Europa niet meer aangedaan. Oók op vrijdagavond speelt het Rocket From The Crypt, het punkgezelschap uit San Diego, dat in de ruim kwart eeuw van zijn bestaan alleen maar leuke plaatjes heeft afgeleverd. En onlangs is The Legendary Shack Shakers nog toegevoegd, de countrymannen onder leiding van 'Colonel' J.D. Wilkes.

Bad Religion

De zaterdagvoorstelling telt zo'n twintig namen, van wie de punkiconen van Bad Religion onmiskenbaar de trekkers vormen. Maar het is ook de gelegenheid om de punkrockers van Zeke uit Seattle weer eens aan het werk te zien. En anders Guana Batz, psychobillyveteranen uit Engeland, of de hardcore Clowns uit Australië.

The Hellacopters

De zondagmis belooft een speciale te worden. Dan immers maakt het Zweedse garagerockinstituut The Hellacopters zijn opwachting. De band brak in 2008 op, maar kwam vorig jaar ter gelegenheid van het vierde lustrum weer bij elkaar voor een reünieshow. Verder zorgt het powerkwartet Nashville Pussy zonder twijfel voor een even dolle als energieke show. Wordt het feest met New Bomb Turks, ook al bijna dertig jaar actief en net als Pussy eerder te gast bij onze zuiderburen. En, ik kijk er nu al naar uit, staan de vier leden van The Manges uit de Italiaanse kustplaats La Spezia in hun zwartwit gestreepte T-shirts in de startblokken voor een set onvervalste Ramoniaanse punkrock, inclusief mediterrane bite. Ook deze band, die ruim twee decennia bestaat, is zelden te zien in deze contreien. Met The Priceduifkes, Belgische punkrotsen in de branding, is het ook altijd fijn kersen eten.

Dit alles en nog veel meer op het Sjock Festival, hét trefpunt voor de alternatieve scene dat in eigen land als voorbeeld diende voor onder meer Groezrock en dat in Nederland navolging vond in het inmiddels opgeheven Speedfest in Eindhoven en het Rotterdamse ScumBash.

Ticketprijzen: vrijdag 27 euro, zaterdag 35 euro, zondag 35 euro en drie dagen 67 euro. Hier te koop!