Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Louis Nouws
vr 11 september 2020

Soullegende Dan Penn

Interview

Als coauteur van soulklassiekers als Do Right Woman, Dark End Of The Street en I’m Your Puppet geldt Dan Penn (78) als een sleutelfiguur van de soulscene in Muscle Shoals en Memphis in de jaren zestig. Zo af en toe brengt de uiterst aimabele southerner nog een album uit met eigen materiaal. Onlangs verscheen Living On Mercy. In de Heaven-editie die begin oktober verschijnt komt een interview met de soullegende.

Door Louis Nouws
 
Uit het interview: Opvallend was dat de soulscene in de jaren zestig multi-coloured was. De zangers en zangeressen waren zwart, maar veel sessiemuzikanten en songschrijvers waren blank. “Buiten de studio was het Zuiden nog gesegregeerd, maar in de studio letten we niet op huidskleur. Tot de moord op Martin Luther King in 1968, dat zie ik echt als een keerpunt. Daar was iedereen door aangedaan en veel zwarte artiesten meden het Zuiden voortaan. Ze voelden er zich niet meer op hun gemak. Voor mij als schrijver had dat grote gevolgen, ik kon mijn liedjes niet meer kwijt. Rhythm and blues was mijn idioom, vooral geschikt voor zwarte zangers. Ik ben mijn manier van schrijven wat gaan aanpassen, richting country, maar het waren zware tijden. Ook al omdat soul in de jaren zeventig uit de mode raakte. Mijn vrouw en ik moesten jarenlang op alles bezuinigen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Op een gegeven moment hadden we zelfs geen telefoon meer in huis.”
 
Het hele interview met Dan Penn is te lezen in het herfstnummer waar we nu volop aan werken. In dat nummer, dat begin oktober verschijnt, kun je ook interviews verwachten met Bill Callahan, Suzanne Vega, Jamie Wyatt, Bebel Gilberto, Max Richter, Fixkes en nog veel meer.