Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
za 20 november 2021

Stemmen op de Snob 2000

Blog

De stembussen van de Snob 2000 zijn weer geopend. Voor de tiende keer organiseert ‘OndergewaardeerdeLiedjes.nl’ deze alternatieve eindejaarslijst. De lijst geldt als alternatief van de Top 2000. Liedjes die niet in de keuzelijst van Radio 2 voorkomen, of al jaren de eindlijst niet halen, mogen meedoen in de Snob 2000.

“We zijn de lijst in 2012 begonnen als een soort van protest”, aldus Freek Janssen, een van de initiatiefnemers. “Destijds misten we veel grote artiesten en alternatieve klassiekers in de keuzelijst van de Top 2000 - zo kon je niet stemmen op Daft Punk of Queens of the Stone Age. Gelukkig is er veel veranderd sinds toen. Ruim 1.000 liedjes hebben sindsdien de overstap gemaakt van de Snob 2000 naar (de keuzelijst van) de Top 2000. We zijn daarmee van een proteststem in een soort tipparade veranderd.”

Dit levert al jaren een veelzijdige lijst op; van Nick Cave tot Nina Simone, van Eefje de Visser tot Urban Dance Squad. De afgelopen jaren stonden de volgende liedjes bovenaan de lijst:
2020: The War On Drugs - An Ocean In Between The Waves
2019: Porcupine Tree - Arriving Somewhere, But Not Here
2018: Radiohead - Exit Music (For A Film)
 
Nummer 1-noteringen zijn het volgende jaar automatisch uitgesloten van deelname. De lijst heeft daarmee hoe dan ook elk jaar een nieuwe nummer 1.
De keuze bestaat dit jaar uit ruim 8.000 liedjes. De stembus van de Snob 2000 is geopend van 20 tot en met 30 november.

Op 17 december wordt de lijst bekend gemaakt. Een dag later start de uitzending. Pinguin Radio zendt de lijst (voor de vijfde keer) integraal uit. Elke dag van 7 tot 7 (overdag), gepresenteerd door bekende dj’s als Arjan Snijders, Melle Tuik, René Kint, Ruben Eg, Martje schoemaker, Peter van der Meer, Gijs Vervliet, Daniel Godinho Veiga en DJ Ratz.