Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
di 14 maart 2023

The Vices verovert de wereld op eigen wijze

Interview

De agenda van The Vices zit voor maart en april ramvol. Het eigen festival ViceFest gaat deze maand internationaal. Er staan twee Amerikaanse optredens op het programma, de Nederlandse clubtour is uitverkocht, Europese concerten wachten. En oh ja, tussendoor verschijnt ook nog het tweede album: Unknown Affairs. Een beetje een gejaagde periode voor de Groningse “Fuck it, we gaan het gewoon doen.”

Tekst Steven Walter

De laatste klanken van het ViceFest in Berlijn waren 8 maart nog niet opgelost in de lucht of The Vices zaten eigenlijk zelf al in de lucht. Bestemming: New York. Het New Colossus festival. Een paar dagen later gevolgd door SXSW (South by Southwest) in Austin, Texas. “We hebben altijd al het idee gehad om internationaal te gaan. Maar eerst Europa. Het plan was eigenlijk helemaal niet om naar Amerika te gaan. Die ambitie is er op dit moment totaal niet. Maar ja, als dingen zoals dit zich voordoen, ga ik geen nee zeggen”, vertelt frontman Floris van Luijtelaar. “Dit is toch fucking cool?”

Nieuw is dat ViceFest dit jaar naast het vertrouwde Groningen ook drie buitenlandse edities krijgt: Berlijn (8 maart), Londen (18 maart) en Antwerpen (de data hiervoor en die van Groningen worden nog bekend gemaakt, red.). Floris: “ViceFest deed het goed in Nederland en het leek ons een cool idee om er een soort rondreizend circus door Europa van te maken. Soms lijkt een goed idee onuitvoerbaar. Juist dan zeggen we: “Fuck it, we gaan het gewoon doen.” Ik weet dat de muziekindustrie erop gericht is dat je per land iets doet, maar muziek kent geen grenzen. Daarom maken we die stap naar het buitenland. In essentie is de opzet overal hetzelfde, op wat kleine dingen in het buitenland na omdat we ViceFest daar nog moeten opbouwen. Maar het gaat nog steeds om muziek die wij zelf uitkiezen.”
Via een wedstrijd konden andere Nederlandse bands meedingen naar een plek op het affiche. De keuze viel op Historian uit Leeuwarden. “Best een jong ventje, maar dat geweldige bluesrock maakt. Hij gaat dit jaar elk ViceFest openen.”

Openstellen
Op 17 maart verschijnt Unknown Affairs; onbekende zaken. Floris over de tweede Vicesplaat: “Het idee achter die titel is dat we letterlijk niets weten. Als kind waren er een heleboel dingen die ik zag en niet begreep. “Dat snap je wel als je ouder bent” hoorde ik vaak. Nou, ik ben nu wat ouder en ik snap het nog steeds vaak niet. We houden vast aan normen en waarden, aan gebruiken en gewoontes, omdat ze aanvoelen als de waarheid. Maar klopt dat wel? Er zijn nog zoveel vragen over hoe de wereld werkt. Eigenlijk kunnen we nergens het definitieve antwoord op geven. Waar je wel iets over kunt zeggen is wat je op een bepaald moment voelt, denkt of vindt. Dat zijn we op dit album gaan doen.”

Met het schrijven voor het nieuwe album ontwikkelde Floris zich verder. Waar hij zich op het eerste album (Looking For Faces uit 2021) verschool achter universele thema’s, zoals verslaving, stelt hij zich nu als schrijver en zanger meer bloot op. “Ik raak nog steeds grote thema’s als vriendschap, liefde en eenzaamheid aan, maar meer vanuit wat het mij doet en de mensen om mij heen. Ik sta veel meer open om die gevoelens naar voren te laten komen. Maar in the end spreek je nog steeds over unknown affairs; dingen waar je eigenlijk geen zak van af weet.”
Op de nieuwe plaat staan naast de hypnotiserende Roxy Music-hommage For My Mind compacte nummers als Better Days en Thousand Faces. In die directe songs is veel ruimte voor de zang en het tonen van emoties. “Dat is echt het grote verschil met de vorige plaat. Ik durf me meer te uiten. Het voelt gewoon goed om dingen te verwerken in muziek en dat is al genoeg.”

Europese droom
Als het Amerikaanse avontuur, de eerste twee ViceFests en een optreden in België erop zitten, volgt een toer langs Nederlandse podia. Die concerten zijn volledig uitverkocht. Medio april trappen de heren van The Vices hun eigen Europese rondgang af. Floris: “Die brengt ons vooral naar het oosten; Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Slovenië. In Nederland spelen we in zalen voor achthonderd mensen. Dat zijn de zalen die we willen vullen. Dat was ons doel. Dat is nu gelukt. Daarna wil je altijd meer. Die shows in Europa zijn niet heel groot. Als daar elk concert meer dan honderd bezoekers trekt, ben ik echt heel blij. In het buitenland moet het nog groter worden. Onze droom is dat we overal in Europa die achthonderd mensen per gig trekken en samen met hen de meest wilde, gekke shows kunnen doen. Daar willen we naar toe. En daarna? Dat zien we dan wel weer.”

Unknown Affairs van The Vices verschijnt op 17 maart bij Mattan Records. Zie ook de Heaven Session met The Vices.