Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
vr 12 februari 2021

Thomas Dybdahl: de koorts zet door

Blog

Thomas Dybdahls album Fever was een van mijn favoriete platen van het afgelopen jaar. Vinyl gekocht en veel gedraaid, maar desalniettemin niet in mijn jaarlijstje opgenomen. Het is geen muziek waarmee de sympathieke Noor de hemel bestormde, het zijn negen swingende feelgoodliedjes, die hij samen met studiopartner/co-producer Håvard Rosenberg de studio heeft geschreven en opgenomen. Waarschijnlijk om eens keer zijn eigen zinnen te verzetten.

De criticus in mij is altijd op zoek naar meer, waar de simpele liefhebber gewoon vrede kan hebben met goede muziek. Fever dus, prachtig album. En Thomas Dybdahl is samen met Håvard Rosenberg gewoon doorgegaan met muziek maken, ook al doordat er door de lockdown voor musici verder niet zo veel te doen was. Aan dat inmiddels ‘Cabin Fever’ gedoopte project wordt alsmaar meer muziek toegevoegd. Aldus verschijnt op 12 maart, precies een jaar na de release van Fever, het album Fever (Extended Version).
 
Vandaag is de single River van het nieuwe album te beluisteren. Ook weer opgezet als een vrij simpele soulballade, groeide het nummer al snel in omvang en productie. Thomas Dybdahl: “We wilden kijken waar het nummer ons heen zou brengen. Het gaf ons de gelegenheid onze sessies uit te breiden en meer muzikanten bij het project te betrekken. We wilden een frisse, nieuwe stem toevoegen en gingen op zoek naar iemand met wie ik het nummer als duet kon opnemen. Zo kwamen we toevallig Beharie (Christian Roger Beharie) tegen.” 

“Naast Beharie en pianist Nikolai Eilertsen (The National Bank) wisten we al vroeg in het proces dat we strijkers in het nummer wilden. We vroegen John Lilja, arrangeur en tevens contrabassist op mijn eerste platen, om het arrangement te schrijven. Het is uitgevoerd door Stavanger Symphony Orchestra.”
 
In december 2020 gaf Dybdahl samen met het orkest een reeks van vier shows in het prachtige concertgebouw in Stavanger. De shows sloten een emotioneel en uitdagend jaar af. Ze speelden River voor het eerst live als toegift bij de allerlaatste show.