Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

za 2 oktober 2021

Winactie: Fungus - Mijn Jaren Als Zwam

Blog

Win Sido Martens’ nieuwe boek ‘Fungus – Mijn Jaren Als Zwam’, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn jaren bij Fungus, de bekendste folkrockgroep die Nederland gekend heeft.

Sido Martens, in Heaven vaker omschreven als misschien wel de beste singer-songwriter die ons land rijk is, wisselt zijn soloalbums de laatste vijftien jaar vaker af met boeken, veelal over zijn andere grote passie: hardlopen, maar ook over zijn persoonlijke geschiedenis.

Fungus – Mijn Jaren Als Zwam, is de niet onhumoristische titel waaronder Martens in tekst en foto’s terugkijkt op de korte periode (1973-1975) dat hij als gitarist en mandolinespeler deel uitmaakte van Nederlands meest succesvolle folkrockgroep. In een droge, vlotte wijze beschrijft hij gedetailleerd zijn wederwaardigheden met Fungus, die in navolging van groepen als Fairport Convention en Steeleye Span folkrock als serieus muziekgenre op de kaart zette. Met name hun bewerking van het zeemanslied Kaap’ren Varen stootte Fungus omhoog in de vaart der volkeren, hoewel het in feite slechts een bescheiden hitje was – drie weken Top-40 met 29 als de hoogste plaats. Het zette de groep wel meteen op de kaart en zorgde dat het titelloze debuutalbum in 1974 een succes werd. Per slot van rekening kochten serieuze muziekliefhebbers liever lp’s dan singles, wat ook verklaart dat Kaap’ren Varen ondanks zijn ogenschijnlijk bescheiden hitstatus toch het boegbeeld werd van de Nederlandse folkrock: het prijkte elf jaar lang (van 2000-2010) in De Top 2000 Allertijden.
 
Sido Martens voert je in deze periode mee op reis, van concertzaal naar opnamestudio, van Pinkpop naar TopPop, doorgaans in Nederland, al was er ook vanuit Engeland bewondering en waardering voor deze Nederlandse folkrockvariant. Gedurende het succesjaar 1974 begon Martens zich evenwel steeds minder op zijn plaats te voelen in de band, vooral vanwege de verplichtingen die het succes met zich meebracht. Eind 1974 liet hij al weten de groep te willen verlaten, maar hij werkte nog gewoon mee aan het tweede album Lief Ende Leid en trad nog tot begin 1975 op met de band.

Zonder Martens zou de band veel minder succesvol blijken, al had dat niet zozeer met zijn afwezigheid te maken, maar meer met het feit dat dat de bloeiperiode van folkrock toen eigenlijk al voorbij was. Martens beschrijft in leuke anekdotes hoe naïef en onbevangen muzikanten in die tijd waren. Ze deden nog gewoon hun ding, zonder stil te staan bij de consequenties die dat met zich meebracht. Ook de latere reünies komen aan bod.
 
Het hardcover-boek geeft ook een uitgebreid visueel overzicht van niet slechts alle Fungus-albums en -singles, maar ook van alle andere acts waarbij Martens betrokken was, evenals al Martens’ soloplaten sinds 1976 en alle boeken die hij schreef. Daarnaast gaat het boek vergezeld van een cd, waarop Martens drie eigen solovertolkingen ten beste geeft van Kaap’ren Varen die je nergens anders zult vinden.
 
Om een van de twee gesigneerde exemplaren te winnen van Fungus – Mijn Jaren Als Zwam stelt Sido Martens u volgende twee vragen:
 

a) Wie verving Fungus-drummer Louis Debij tijdens zijn ziekte in 1974?
b) Waarop jagen de mannen in Kaap’ren Varen?
 
Antwoorden graag vóór 25 oktober naar service@heavenmagazine.nl