Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

ma 1 maart 2021

Albums van week 9

Luistertip

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop via onze webshop. Nog beter: neem een abonnement en mis geen nummer!

Roots/Folk
Jack Poels – II
Nog geen jaar nadat Rowwen Hèze-voorman Jack Poels als soloartiest debuteerde met het uitstekende Blauwe Vear, ligt er met het simpel getitelde II alweer een opvolger, opnieuw gemaakt in innige samenwerking met snarenwonder BJ Baartmans. Het is geen herhalingsoefening. Door de lichtere toon lijkt II nog iets sterker en toegankelijker dan de eerste.
 
Rock/Pop
Julien Baker – Little Oblivions
Op haar derde album Little Oblivions opereert de uit Memphis afkomstige Julien Baker op het snijvlak van singer-songwriterachtige folk en indierock. Het maakt haar muziek sterk en spannend. Door de lockdown was ze gedwongen het album alleen met haar technicus te maken, het pakt zeer louterend uit.
 
Blues/Soul/Jazz
Smerz – Believer
Op Believer, het albumdebuut van het Noorse damesduo Smerz, vervagen muzikale grenzen. De dames zijn in de weer met avant-gardepop, neoklassiek, electro, ambient, coldwave, darkwave en nog zowat moderne indiestijlen. Op de meer liedjesachtige stukken zou je Smerz onder Rock/Pop kunnen plaatsen, maar dan ga je voorbij aan de meer abstracte electro die Believer zijn bijzondere sfeer meegeeft.
 
Wereld
Ismail Karayün – Insan Insanin Kilici
Insan Insanin Kilici is het debuutalbum van de Turkse singer-songwriter Ismail Karayün. Een pracht van een plaat die niet alleen alle focus legt op zijn vaardige hand van schrijven, maar ook op zijn weemoedige stem, die je naar de keel grijpt, ook als je geen idee hebt waar hij het eigenlijk over heeft.
 
Re-release
Captain Beefheart - The Spotlight Kid Outtakes
Don (van) Vliet, alias Captain Beefheart, is al ruim tien jaar geleden overleden, maar zijn legende leeft voort. Nog steeds kunnen de verzamelaars nieuwe items aan hun collectie blijven toevoegen. Een deel van The Spotlight Kid Outtakes bestaat uit nummers die al eerder zijn uitgebracht, bijvoorbeeld op de schijf met outtakes die deel uitmaakte van de Sun Zoom Spark-box of op de Rhino-compilatie The Dust Blows Forward. Maar hoewel mijn collectie aardig compleet is, is het grootste deel van de 17 nummers (die samen 76 minuten duren) voor mij onbekend.
Nou ja, onbekend, veel songs zijn later in een andere versie alsnog uitgebracht. Zo verscheen Circumstances op Clear Spot, in een veel spetterender (en veel betere) uitvoering dan de trage versie die nu te horen is. En Harry Irene kennen we al van Shiny Beast (Bat Chain Puller). Ook diverse instrumentale nummers zijn bekend van een latere, vaak geheel andere uitvoering, met zang. Deze uitgave is alleen interessant voor de echte fans. Maar anders dan veel schimmige live-opnames voegt The Spotlight Kid Outtakes wel degelijk wat toe.
(Kees van Wee)