Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

ma 17 oktober 2022

Albums van week 42

Luistertip

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop via onze webshop. Nog beter: neem een abonnement en mis geen nummer!

Roots/Folk
Robin Holcomb – One Way Or Another, Vol. 1
Begin jaren negentig waren Robin Holcombs twee cd’s voor Elektra – Robin Holcomb (1990) en Rockabye (1992) – voor mij beide keren album van het jaar. Haar artfolk was uniek qua schoonheid en diepgang en het was jammer dat latere albums meer jazz en instrumentaal waren. Maar zie, dertig jaar later heeft de Amerikaanse pianiste, componiste en zangeres eindelijk een echte opvolger van die eerste paar albums gemaakt en is de magie weer daar.
 
Rock/Pop
Librarians With Hickeys – Handclaps & Tambourines
Waar menige powerpopband zijn beste kruit al verschiet met het debuut, bewijst het Amerikaanse Librarians With Hickeys dat Long Overdue twee jaar geleden slechts een begin was, aangezien opvolger Handclaps & Tambourines nog een slag beter is met twaalf onweerstaanbare gitaarpopliedjes.
 
Blues/Soul/Jazz
A Far Cry & Shara Nova – The Blue Hour
Op The Blue Hour bundelen vier vooruitstrevende Amerikaanse neoklassieke componistes (Rachel Grimes, Sarah Kirkland Snider, Caroline Shaw en Angélica Negrón) hun krachten in een schitterende songcyclus voor het ensemble A Far Cry en zangeres Shara Nova (die je mogelijk kent van de band My Brightest Diamond). Gebaseerd op het epische gedicht On Earth van Carolyn Forché.
 
Wereld
Okra Playground – Itku
Scandinavische folk heb ik de laatste jaren nimmer zo potent gehoord als uitgevoerd door de Finse electro/folkgroep Okra Playground. De combinatie van drie geweldige zangeressen, die tevens instrumenten als kantele, viool en lier bespelen, en drie heren op bas, drums, synthesizers en accordeon, is ronduit fantastisch te noemen.