Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
ma 15 januari 2024

Anneke van Giersbergen: “Iron Maiden als Vivaldi”

Interview

Een verjaardagsfeest van Metallica is de reden dat Anneke van Giersbergen (o.a. bekend van The Gathering) met een semi-klassieke rocktour de theaters induikt. In Heavy Strings brengt zij haar favoriete ruige nummers, maar dan uitgevoerd op piano en strijkinstrumenten.

Tekst Steven Walter Foto Bullet-ray.

“Daar moeten we eigenlijk iets mee doen.” Dat is de reactie die de Brabantse zangeres en arrangeur Ruud Peeters na talkshow M hebben. Het is eind 2021. Metallica viert zijn 40-jarige bestaan en voor M is dat jubileum aanleiding om een ode te brengen in de uitzending6. Nothing Else Matters krijgt met alleen een strijkkwartet en een pianist een compleet andere uitvoering aangemeten. “Op televisie krijg je twee of drie minuten voor zo’n nummer. Daarop plaatsten we een volledige versie op onze socials”, vertelt Anneke anno 2024. “Er werd ongelofelijk goed op gereageerd. Metalheads kennenhet origineel door en door, maar ze zijn vaak ook mensen die open staan voor andere versies of überhaupt andere muziek. Zij vonden het supergaaf. Ook bij mensen die normaal niet naar metal luisteren viel het in de smaak. Tja, dan zeg je wat je op zo’n moment vaak hoort: hier moeten we eigenlijk iets mee doen.”

Puntje van de stoel
Anneke ging zitten en maakte een lijst met haar favoriete bangers. “Onder meer Iron Maiden, Black Sabbath en  mijn favoriete Mastodon, die kon natuurlijk niet ontbreken.” Dat overzicht gaf ze door aan pianist Ruud, die op een andere, meer uitgeklede arrangementen ging broeden. “Waar hij mee kwam, verraste me telkens. Hij deed zulke mooie vondsten. Heel minimalistisch. Zo spelen we een nummer van Iron Maiden in de trend van Vivaldi. Kom er maar op. Het is echt heel gaaf geworden.”
Ondanks de ‘naaktheid’ die een uitgeklede versie met alleen de strijkers van Magic Strings en pianist Ruud brengt, blijven de doorgaans intensieve hardrocknummers tot de verbeelding spreken. “De donkerheid die vaak in deze songs zit, verdwijnt niet. Slayer met alleen een piano blijft dus gewoon heel duister. De ziel is niet uit de nummers gehaald. Ik denk dat je bij het luisteren van deze nieuwe versies ook echt op het puntje van je stoel gaat zitten. En vergis je niet; op een viool kun je flink scheuren. En dat gebeurt ook in het theater”, legt de zangeres uit.

Bekende nummers, liedjes gedolven uit de krochten van de rockhistorie; ze komen voorbij in Heavy Strings. Anneke denkt dat het theaterprogramma voor iedere muziekliefhebber aantrekkelijk is, zelfs voor degenen die geen AC/DC-shirt in de kledingkast heeft hangen. “Ik probeer altijd een lans te breken voor metal. Er zijn in de wereld mensen die denken dat het herrie is. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, maar het is lekkere herrie. Die muziek kent gewoon veel vertakkingen. Er zijn meerdere subgenres, waarin goede muziek is geschreven. Het is leuk als mensen door bijvoorbeeld Heavy Strings muziek ontdekken die ze nog niet kennen. In onze scene zijn namelijk zulke mooie platen gemaakt en er bestaan geweldige bands. In die wereld wil ik graag iedereen verwelkomen. Heavy Strings is dus niet alleen voor metalheads, maar ook voor de theaterbezoekers.”

Nieuw album
Ondertussen werkt Anneke aan nieuwe muziek voor na Heavy Strings. “De arrangementen van Ruud werken inspirerend. Er zaten dingen bij die voor een vonkje zorgden. Voor de periode na deze tour moet ik echt studiotijd gaan vastleggen voor een nieuw album.”
Onderzocht wordt of Heavy Strings op vinyl, cd of een streamingdienst kan verschijnen. “Bij de try outs kreeg ik vaak de vraag of er een plaat van de show komt. Het zou tof zijn als het kan. Er wordt naar gekeken, maar we hebben natuurlijk wel te maken met rechten van diverse mensen. Benieuwd of het gaat lukken.”

Heavy Strings beleeft woensdag 17 januari zijn première in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarna gaan Anneke van Giersbergen en Magic Strings tot en met 10 maart naar onder meer Amsterdam, Waalwijk en Groningen. Hierna volgt nog een korte tour in het buitenland.