Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
wo 12 januari 2022

Bewegen om te overleven

Blog

Vorig jaar draaide de even opzwepende als hoopgevende muzikale vertelling ‘Here We Move Here We Groove’ over dj Robert Soko in de bioscoop. Donderdag 13 januari is de docu te zien op NPO 2 om 23.08 uur. De Bosniër Soko weet dat je moet bewegen om te overleven. Toen hij als tiener vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië, werd hij taxichauffeur in Berlijn. Om zijn lange diensten aan te kunnen maakte hij bandjes met balkanmuziek, zag hoe dat aansloeg bij zijn klanten en transformeerde uiteindelijk tot een beroemde Balkan Beats-dj. Rond 2010 beleefde hij hoogtijdagen in de Europese clubscene met zijn mix van westerse muziek en opzwepende balkanritmes.

Maar langzaamaan beleefde Soko minder plezier aan het draaien. Het leek een kunstje te zijn geworden. Als reactie op de veranderingen in de wereld en ook uit behoefte aan inspiratie gaat Soko met zijn taxi op zoek naar nieuwe migranten om muziek mee te maken, muzikanten die huis en haard achter zich hebben gelaten.
Die vindt hij op zijn geboortegrond, waar stromen vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan passeren, op weg naar hun gedroomde eindbestemming Berlijn.

Hij ontmoet onder anderen de jonge Afghaanse rapper Ferdows en besluit hem te helpen. Ferdows is al achttien maanden op pad en droomt ervan om een beroemde muzikant in Berlijn te worden. Is het ruimdenkende Europa echt verdwenen of kan muziek nog steeds mensen bij elkaar brengen? In ieder geval doorbreken de ontmoetingen muzikale grenzen die de veranderde identiteit van Europa tonen.  

Here We Move Here We Groove was onderdeel van het competitieprogramma van diverse internationale filmfestivals en ging in wereldpremière tijdens IDFA. Rondom de release zullen in samenwerking met het internationale muziekdocumentaire festival IN-EDIT op verschillende plekken in het land speciale voorstellingen worden georganiseerd in aanwezigheid van regisseur Sergej Kreso en/of met een dj-set van Robert Soko.

2Dpc: Here We Are, Here We Move; donderdag 13 januari, NPO2, 23.08 uur