Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Interview

Tekst: Steven Walter
di 6 juni 2023

Bizarre Bumble B. Boy op Best Kept Secret

Interview

Zijn naam zingt al een tijdje rond in de muziekscene en op zondag 11 juni presenteert hij zich op Best Kept Secret: Bumble B. Boy. Maar wie is toch de man achter het imkermasker? Een bizar gesprek over een punky ska, pretparken en Ernst, Bobbie en de Rest.

Door Steven Walter

Een paar ogen kijkt vanachter het gaas van een wit imkermasker wat nerveus de tent op het Bevrijdingsdagfestival in Zwolle in. Naast de man in het witte pak springen twee danseressen, eveneens aangekleed als imker, met op de rug de spreuk ‘I am boring’. Achter hen wordt het gezelschap nog vreemder. Een soort zombie banaan blijkt de bassist te zijn. De saxofonist is een aardbei met een wit geschminkt gezicht. Verder vormen nog andere ‘groenten’ leden van de begeleidingsband. Gefingeerde podiumvrees of niet, maar vanaf het moment dat de eerste tonen worden aangeslagen, staat de tent in vuur en vlam.
“Verwacht het onverwachte”, zegt Tom Harden, de man achter Bumble B. Boy, over zijn optredens. “Wat we brengen is gebaseerd op een kinderact. In mijn geboorteland Australië was ik kinderartiest. Die carrière pakte alleen niet zo goed uit, omdat ik plankenkoorts heb en nogal onhandig ben.”

Eten
Na een verhuizing naar Nijmegen (“Het is daar een goede plek voor de natuur en de bijen. Als imker leek me daar een goede markt te zijn”) sleutelde Harden verder aan zijn act Bumble B. Boy. Het leverde hem vorig jaar de winst op van de muziekcompetitie Roos van Nijmegen. Hij wil nu verder zijn merk uitbouwen. “Ik wil een mediabaas worden; zoveel mogelijk verschillende vormen van media benutten. Op Best Kept Secret hoop ik mij ook aan een aantal waardevolle mensen te laten zien, zodat ik die invloed later in mijn voordeel kan gebruiken.”
Een gesprek met Tom of Bumble B. – het is tijdens het interview soms wat onduidelijk wie precies antwoord geeft op de vragen – vliegt diverse kanten op. “Ik hoorde dat er op Best Kept Secret veel eten is. Het zou geweldig zijn als ik ook in de horeca kan komen. Of een pretpark…. Ja, themaparken opzetten”, klinkt het dromerig. Als het gaat om muzikale inspiratie bekende Harden eerder die te halen uit achtergrondmuziek, zodat hij weet wat voor muziek hij moet spelen als mensen in de wachtrijen voor zijn pretparkattracties staan. “Maar dat is allemaal voor de lange termijn. Voor nu wil ik mensen gewoon blij maken.”

Sponge Bob
Als ik hem aanspreek op de punkinvloeden die ik hoor, de ska-stukjes à la Madness en de bühnepresentatie met een knipoog zoals David Byrne (Talking Heads), bedankt hij mij hartelijk voor de vergelijking. Om het vervolgens onderuit te halen door te zeggen geen idee te hebben over wie ik het heb. “Gaaf, prima, maar ik ken geen van die mensen. Waar ik mij op concerteer zijn de iconen uit de kinderindustrie. Ik besteed veel tijd aan het kijken naar Teletubbies en Blue’s Clues. Hier in Nederland heb ik veel geleerd van programma’s als Oma Hondje en Ernst, Bobbie en de Rest. Voor de NPO werk ik momenteel aan een pilot-aflevering van een kinderprogramma: de Bumble B. Boy Show. Muzikale inspiratie haal ik ook bij bijvoorbeeld Sponge Bob. Een therapeut zei mij ooit dat ik die inspiratie kanaliseer naar mijn eigen onzekerheden en mislukkingen als persoon. Mijn muziek is daar het resultaat van. Ik heb daar geen controle over. Ik probeer gewoon muziek te maken die kinderen en volwassenen leuk vinden. Mensen zeiden dat ik gekke nerveuze punkrock maak, maar dat is helemaal niet de bedoeling. Ik probeer mensen gewoon aan het lachen te maken.”
Wat je allemaal van Hardens verhaal moet geloven, is de vraag. Vaststaat dat hij met zijn ‘kinderanimatie-band’ een vlammende, chaotische, soms grimmige maar vooral opzwepende punkshow neerzet waarbij je wel moet gaan pogoën.

Bumble B. Boy staat zondag 11 juni op Best Kept Secret.