Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 1 september 2023

Dawn Brothers: For Better Or Worse

Luistertip

Vandaag komt de eerste single For Better Or Worse uit van de Dawn Brothers, van hun nieuwe album Alpine Gold (release: 27 oktober). Ze hebben liveopnames gemaakt in de nieuwe studio van Pablo van de Poel in Maastricht. De video, die hier zijn primeur beleeft, is geschoten door Dietsmeister.

Foto Latoya van der Meeren

Wie de Dawn Brothers aan het werk ziet, wordt onherroepelijk meegezogen in de muzikale wervelwind die over het podium raast. Het gaat alle kanten op, waarbij rock, folk, blues en soul ogenschijnlijk moeiteloos worden vermengd tot een onweerstaanbare cocktail. Een band die perfect op elkaar is ingespeeld, spelplezier uitstraalt en waarbij de liefde voor de muziek door elke ader giert.

De Dawn Brothers passen met hun no-nonsense mentaliteit naadloos in de Rotterdamse 'niet lullen maar poetsen'-community. Maar vergis je niet. Ze mogen dan nonchalant lijken, hun hedendaagse interpretatie van rootsmuziek bewijst dat hier een groep muzikanten staat die verdomd goed weet waar ze mee bezig zijn.
 
Dat blijkt ook uit hun nieuwe plaat, Alpine Gold, die dit najaar verschijnt bij Excelsior Recordings en waarop de band een dik pak hekserij loslaat op hun publiek. Als de basis van het gerecht goed is, heb je echt maar een paar ingrediënten nodig en zijn verdere toeters en bellen overbodig en vooral afleidend. Dit geldt ook voor de Dawn Brothers, voor wie de nieuwe plaat een terugkeer naar de energie van hun debuutalbum Stayin' Out Late is geworden. Geen geouwehoer, gewoon een goede plaat met sterke songs maken, dat was het idee.
 
De nummers die op Alpine Gold zijn beland, werden binnen twee maanden geschreven en vervolgens opgenomen. Dit gebeurde in de Electric Monkey-studio in Zaandam, waar de band zich samen met producer Paul Willemsen terugtrok en een mysterieus, magisch narratief op plaat vastlegde. De intuïtie was hierbij leidend: de originele ideeën en eerste fundamenten zijn zo veel mogelijk overeind gebleven bij het uitwerken van de nummers. Veel van die ideeën en fundamenten kwamen tot stand door ouderwets te jammen of soms onderling van instrumenten te wisselen.
 
Ze mogen dan de bescheidenheid zelve zijn, de Dawn Brothers zijn op Alpine Gold niet bang om de Doos van Pandora open te trekken en een golf van eigenzinnige, spannende en hoogst originele muziek over hun publiek uit te storten die ze betoverd zal achterlaten.
 
Alpine Gold verschijnt op 27 oktober.