Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 10 december 2020

De Stones ook in Schiedam

Blog

Voor Stones-fans die nog een toetje willen na de Unzipped-tentoonstelling in het Groninger Museum (zie elders op onze site), of gewoon geen genoeg kunnen krijgen van hun helden, er loopt deze weken ook een mooie fototentoonstelling over oudste rock-’n-rollband van de wereld. In De Fotowerkplaats in Schiedam is een bijzondere verzameling gesigneerde foto’s van de Stones te zien en te koop.

De titel van de tentoonstelling – Zwerfstenen (Stray Stones) – verwijst naar de keuze om losse, bijzondere beelden te selecteren die ruim 55 jaar muziekgeschiedenis beslaan. Zwerfstenen bevat prints van de Nederlandse fotografen Rob Bosboom (jaren zestig), Gijsbert Hanekroot (jaren zeventig), Rob Verhorst (jaren tachtig) en Paul Bergen (jaren negentig en later). Maar er is ook werk van Michael Cooper, Michael Joseph en voormalig Stones-bassist Bill Wyman te zien, soms afkomstig uit privécollecties.

“Ik ben zelf verliefd op het beeld dat we voor de poster gebruikt hebben”, vertelt Wim van Zon van Music Inspired Art. Het is een opname van Mick en Keith in een pub in Londen na hun rechtszaak over cocainegebruik en bezit van lsd in 1967. “Het is een fantastisch tijdsbeeld, de clash tussen twee werelden in die ouderwetse pub met doorsnee Engelse arbeiders en de losgeslagen jongeren met lang haar die een hedonistisch rockleven leiden. Maar er zijn ook bijzondere opnamen gemaakt door Bill Wyman, die een heel verdienstelijk fotograaf is en eigenlijk de inside fotobiograaf van de band. En we hebben de beroemde opnames van Michael Joseph, waarvan één voor de binnenhoes van de Beggar’s Banquet-lp  is gebruikt.”

Vanwege de strenge covidrichtllijnen is de looptijd van de tentoonstelling verlengd tot en met 24 januari 2021. De Fotowerkplaats is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.30 uur. De entree is € 4,50. Voor kaarten en reserveringen: www.defotowerkplaats.org en www.facebook.com/MusicInspiredArt.