Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Louis Nouws
wo 17 maart 2021

Fraaie muziekdocumentaires op IN-EDIT

Festivaltip

Van 22 t/m 25 april wordt voor de derde keer muziekdocumentaire festival IN-EDIT georganiseerd. Centrale festivallocatie is Het Ketelhuis in Amsterdam en daarnaast worden in dezelfde periode films uit het programma vertoond in Studio/K, Melkweg Cinema en FC Hyena. IN-EDIT zal in mei worden uitgerold in Utrecht, Nijmegen, Rotterdam en Eindhoven. Het festival opent op 22 april met de Nederlandse première van Julien Temple's Crock of Gold: A few Rounds with Shane MacGowan over de iconische frontman van The Pogues. 

Het afgelopen jaar werd op meerdere locaties een succesvolle IN-EDIT on tour georganiseerd. Vanwege dit succes en omdat momenteel nog niet duidelijk is wat de maximaal toegestane bezetting in de bioscoopzalen zal zijn op 22 april, wordt gekozen voor een zo breed mogelijke toegankelijkheid verspreid over meerdere bioscopen en steden. Daarnaast zijn er online Industry Meetings. 
 
IN-EDIT is een internationaal muziekdocumentaire festival dat in 2003 in Barcelona werd gelanceerd. Het festival wil met films from the backstage een ervaring neerzetten die laat zien wat er achter de schermen gebeurt en daarnaast een brug slaan tussen de muziek- en filmbranche. Er worden (online) inleidingen en Q&A’s opgezet en uiteraard is er livemuziek als dat maar enigszins mogelijk is.
 
Het aanbod is prachtig. In openingsfilm Crock of Gold: A few Rounds with Shane MacGowan duikt Julien Temple (The Filth and the Fury) diep in het leven van de gekwelde Ierse zanger van The Pogues, die op succesvolle wijze traditionele Ierse volksmuziek combineerden met de rauwe energie van punkrock. De film werd mede geproduceerd door Johnny Depp en won de Special Jury Prize op het Internationale Film Festival van San Sebastian.


 
Ook The Songpoet van Paul Lamont beleeft zijn Nederlandse première op IN-EDIT. Het is een intiem portret van de Amerikaanse singer-songwriter Eric Andersen die tegenwoordig in Nederland woont. Hij maakte ooit deel uit van de Greenwich Village folkscene in de jaren zestig. Nummers van hem werden gecoverd door onder anderen Johnny Cash en Bob Dylan. Er waren grote verwachtingen aan het begin van zijn carrière, maar hij werd nogal belaagd door tegenslag. De film gaat over roem, de kwetsbaarheid van een kunstenaarscarrière en de integriteit van de artiest.
 

Andere fraaie titels die op de rol staan zijn It Must Schwing – Blue Note Records, over de oprichters van het legendarische jazzlabel, de gebroeders Alfred en Francis Wolff; My Darling Vivian, over de eerste vrouw van Johnny Cash; It’s Yours: A Story of Hip Hop and the Internet, over hoe rap via de social media de wereld veroverde; A Tuba to Cuba, over het verband tussen Cubaanse ritmes en New Orleans-jazz.
Houd de festivalsite in de gaten voor meer informatie.
 
IN-EDIT 2021 van 22 t/m 25 april: Het Ketelhuis, Studio/K, Melkweg Cinema en FC Hyena, alle in Amsterdam.
Selecties uit het aanbod zijn vervolgens nog elders te zien: 1 mei, Utrecht Louis Hartlooper; 8 mei, Rotterdam Kino; 15 mei of 16 mei, Eindhoven Lab 1; 22 mei, Nijmegen LUX.