Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Heavy Kevy blijft altijd Ramonespunker

za 17 juni 2017

Heavy Kevy blijft altijd Ramonespunker

Heavy Kevy blijft altijd Ramonespunker

Van punkrocker Kevin Aper naar metalhead Heavy Kevy is slechts een kleine stap. Kevin Stout, zoals hij staat ingeschreven in het bevolkingsregister van zijn woonplaats Innsbruck waar hij platenlabel annex punkplatform Monster Zero runt, luistert naar allebei. Binnenkort is hij even in zijn oude vertrouwde Rotterdam. Niet met punkband The Apers waarmee hij groot werd, maar met crossover punktrashmetalband Insanity Alert waarmee hij dreigt groot te worden.

"Tijdens de eerste show met Insanity Alert in 2011 speelden we meteen als support van Suicidal Tendencies voor vijfduizend man publiek. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Na afloop moest ik overgeven. Maar het ging goed en gaat steeds beter. Het aantal likes op Facebook is bijna negenduizend. En we staan voor het eerst op Hellfest in Frankrijk. Daar is zo'n beetje alles verzameld wat je op hardrock- en metalgebied kunt vinden. Van Aerosmith en Deep Purple tot Slayer en Rob Zombie. Later gaan we ook naar Mexico."

Veertig wordt hij dit jaar, de kleine spraakwaterval die opgroeide in Lekkerkerk. En ja, met vier kruisjes en een dienstverband als het zijne, geld je binnen de Europese punkscene beslist als veteraan. Dat allemaal dankzij The Apers, waarmee het ooit begon. "Eerlijk gezegd doe ik met The Apers niet zo veel meer. Veelal om praktische redenen. Drummer Ivo Backbreaker, de andere oer-Aper, woont nog altijd in Rotterdam en is daar ook druk met van alles. Maar onze trucje is al 21 jaar hetzelfde en als we een keer moeten spelen, gaat het vanzelf. Onlangs deden we nog een show in Italië, met gitaristen Kasper Keen en Mikey Batbite. Na zeven nummers oefenen tijdens de soundcheck gingen we er vol in.

The Apers herinnert hem aan mooie tijden. Opgericht in 1996, nadat ie nog net het laatste concert op Nederlandse bodem van The Ramones had mee kunnen pakken. Die New Yorkse punkrockiconen golden als sprekend voorbeeld voor zanger-bassist Kevin, gitarist Marien Nicotine, drummer Ivo Backbreaker en, even later, gitarist Jerry Hormone. Met hun aangeboren DIY-mentaliteit knokte het viertal uit de Maasstad zich in rap tempo omhoog in de wereld van de punk. Via het Stardumblabel van stadgenoot Stefan Tijs werden de leukste plaatjes in omloop gebracht. Het kwartet ging al snel het buitenlandse avontuur aan door eerst heel Europa plat te spelen en vervolgens de grote plas over te steken. "New York, Los Angeles, Tokio en nog een heleboel andere plaatsen. Dat klinkt heel gers en dat is het natuurlijk ook."

Monster Zero

Het onafgebroken touren leverde naast talloze avonturen - je zult als Hollands bandje maar in de beroemde CBGB's in New York spelen, dé plek waar de punk werd geboren - veel kennissen en vriendschappen op. Want zo zit de punkscene in elkaar: je helpt elkaar aan gigs, onderdak, drank en drugs en handige adresjes. Van daaruit is Monster Zero ontstaan, genoemd naar een nummer van de Amerikaanse eighties punkband The Queers, ook al zo'n instituut waar de Rotterdamse scene zich aan spiegelde.

Kevin Aper is nog steeds de drijvende kracht achter het label dat gaandeweg is gaan gelden als platform en verzamelplek voor Europese bands. "Ik was geïnspireerd door labels die we zelf tof vonden, zoals het vroege Epitaph, Lookout en Fat Wreck. Monster Zero is een collectief van Europese bands die op eigen houtje moeilijk aan de bak komen." Hij bedacht de Monster Zero Mash, een jaarlijks festival met gelieerde bandjes. Dat werd in 2007 voor het eerst gehouden in Rotterdam en vond later plaats in Madrid en Parijs om sinds een aantal jaar Innsbruck als domicilie te hebben, de Tiroler hoofdstad waar hij, Kevin der Tiroländer, vanwege de liefde ook al weer tien jaar woont.

In 2008 verscheen de eerste eigen Monster Zero-release, het album Banana Brain van The Mugwumps uit Innsbruck. Meer uitgaven volgden, op cd of vinyl: de Schotse Murderburgers, het Rotterdamse BatBites, het Italiaanse Manges, Maladroit uit Parijs, Sugus uit Madrid en The YooHoos uit het Duitse Nürnberg, van alle windstreken belandden punkbands in de bakken bij Monster Zero. Onlangs kwam Monster Zero #61 uit, het album Goathorse van The Priceduifkes uit de Belgische Kempen. "Samenwerking is het toverwoord. Ik ben met alle bands bevriend. Heb goede contacten in Polen waar ik voor wie dat wil cd's laat persen. Maar het gekke is dat Nederland momenteel een van de kutste landen is. De punk ligt daar aan de beademing. In de rest van Europa loopt het eigenlijk best lekker."

Naast het label Monster Zero is er onder die naam de online winkel. Daar zijn nog veel meer cd's en singles van talloze kleine labels verkrijgbaar, van de Italiaanse band A.S.E. op het Punti Scena label tot Zoo Escape uit München die door Still Unbeatle Records worden uitgegeven. Kevin: "Het begon destijds in de oefenruimte van The Apers waar een grote bak met cd's en T-shirts stond waar iedereen wat in kon doen of uit halen. Inmiddels heb ik 3 tot 400 independent punk releases beschikbaar. De meeste krijg ik door te ruilen. Dat werkt prima."

Als zanger van Insanity Alert slaat hij weer nieuwe wegen in. "Ik leerde in Innsbruck een paar jongens kennen die een death metal band hadden van wie de zanger naar het buitenland vertrok. Of ik het eens wilde proberen. Dat klikte en nu spelen we een mix van skate en hardcore punk met snelle metal riffs als het oude Metallica of Slayer. Van onze eerste plaat zijn vijfduizend fysieke exemplaren verkocht. Ons doel is veel touren en dat lukt. We gaan richting 50, 60 shows per jaar. En belangrijk, de fees worden steeds beter. Maar wat er ook gebeurt, ik blijf altijd een Ramonespunker."

Insanity Alert speelt 20 juni in Baroeg, Rotterdam als voorprogramma van D.R.I en 22 juni op Jera On Air in het Limburgse Ysselsteyn.