Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 1 oktober 2020

Jubileum box: 50 jaar Earth, Wind & Fire

Blog

Dit jaar viert Earth Wind & Fire hun 50-jarig jubileum. De band werd een van de succesvolste en invloedrijkste ooit met hun mix van soul, funk, jazz, disco en pop en de spectaculaire liveoptredens. Lezers van deze site kunnen de 5cd jubileumbox winnen.
Hoe? Zie onderaan dit blog.

Om dit 50-jarig jubileum te vieren is een 5cd box samengesteld met het volledige chronologische overzicht van alle EW&F-hoogtepunten, waaronder de grote hits Fantasy, September, Boogie Wonderland en Let’s Groove, aangevuld met materiaal van de meest recente albums en artiesten waar de band op enigerlei wijze nauw bij betrokken was en waarin de sound van EW&F duidelijk hoorbaar is zoals The Emotions, Deniece Williams, Deodato en Ramsey Lewis, plus de solohits van Philip Bailey en Maurice White. Het 16-pagina’s tellende inlegboekje is verzorgd door het team van Ferry Maat’s Soul Show.
 
Voor het nieuwe nummer van Heaven magazine dat binnenkort uitkomt schreef Eddie Aarts onderstaande recensie
 
Earth, Wind & Fire and Friends
50 Years Anniversary Album
Sony Music
 
“Toen oprichter Maurice White eind jaren zestig een uitstekend betaalde loopbaan als sessiemuzikant en drummer van Ramsey Lewis vaarwel zegde om zijn eigen muzikale visies en dromen na te jagen, kon hij amper voorzien hoe groot Earth, Wind & Fire zou worden. De groep nam het begrip ‘fusion’ extreem letterlijk en verwerkte invloeden uit jazz, soul, funk, latin en rock tot fantastisch geproduceerde ‘zwarte pop’. Dat leverde veel prachtige ballads op, maar vooral de uptempo, door percussie en blazers voortgestuwde danshits zorgden voor een sterrenstatus.

Bevroeden dat vijftig jaar na dato nog steeds volksstammen zouden uitlopen voor een – meestal heel geslaagde – avond uit met het ‘restant’ van de door gitarist Al McKay geleide EW&F Experience, kon White, overleden in 2006, natuurlijk al helemaal niet, maar het is een feit. De Nederlandse Sony-tak grijpt het gouden jubileum en liet (wie anders?) Ferry Maat en Soul Show-buddy Guyon Da Silva Solis deze vijf cd’s beslaande verzameling samenstellen. Goeie compilaties waren er natuurlijk al, maar zelfs wie ooit het handzame hitoverzicht Eternal Dance of de megabox Columbia Masters in huis haalde, treft hier iets onverwachts aan. Naast alle hits, fijne albumtracks en een genereuze greep uit het puike vroege werk is hier namelijk flink plaats ingeruimd voor de friends. Want talloze collega’s profiteerden van de superieure productie en onmiskenbare sound van White & Co. ‘Achtergrondkoor’ The Emotions, zangeres Deniece Williams en Philip Bailey’s duetpartner Phil Collins natuurlijk, maar ook ‘gospeldiscogroep’ Mighty Clouds of Joy, Deodato en White’s oude baas Lewis. In bijna een derde van de tracks draait het om zulke samenwerkingen en voor nog geen twee tientjes schetsen die wat mij betreft een verrassend compleet en allesbehalve vertroebeld oeuvrebeeld.”
 
Wil je meedingen naar het exemplaar van de jubileumbox die Heaven mag weggeven, geef ons dan voor vrijdag 8 oktober antwoord op de volgende vraag. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van EW&F verschijnt ook een 2 cd-remix uitgave Grandmix. Welke Nederlandse dj heeft de mixen gedaan? Antwoord mailen naar redactie@popmagazineheaven.nl.
 
In het nieuwe nummer van Heaven magazine staan behalve zo’n honderd albumrecensies interviews met onder meer Bill Callahan, Suzanne Vega, Dan Penn, Bebel Gilberto en Fixkes. Het magazine is te koop in platenzaken en de betere boekhandel en via deze site. Wil je geen nummer missen, neem dan een abonnement.