Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Festivaltip

Tekst: Marcel Haerkens
di 2 mei 2023

Komend weekend: 35 jaar Moulin Blues

Festivaltip

In haar 35 jarige bestaan is Moulin Blues uitgegroeid tot het toonaangevende blues- en rootsfestival van Nederland dat wereldwijd aanzien geniet. Komende vrijdag en zaterdag 5 en 6 mei wordt het weer druk in Ospel. Ruim twintig acts spelen er verdeeld over twee tenten. Van traditioneel tot experimenteel en alles er tussenin.

Door Marcel Haerkens

Publiekstrekkers zijn onder meer Sugar Ray & The Bluetones met Rusty Zinn en Alex Schultz binnen de gelederen, Bob Corritore & Friends onder wie levende legende Taildragger, ooit protegé van Howlin’Wolf. Wie zijn imposante stem hoort, weet meteen waarom. Rick Estrin & The Nightcats, ooit voortgekomen uit Little Charlie & The Nightcats en sinds jaar en dag als feestband een vaste waarde binnen de bluesscene, Pokey LaFarge, met zijn eigentijdse visie op folk, blues, western swing, jazz, bluegrass en ragtime en veteraan soulzanger en multi-instrumentalist Johnny Rawls die de finesses van het vak leerde bij O.V. Wright en James Carr.
 
De categorie vrouwen is dit jaar mager vertegenwoordigd maar Elles Bailey verdient een extra vermelding. De uit Bristol afkomstige bluesdiva is, zoals ook te horen op haar recente album SHINING IN THE HALF LIGHT, gezegend met een rauw doorleefd stemgeluid dat oren doet spitsen. Het gevolg weliswaar van een hardnekkige virusinfectie die ze op driejarige leeftijd opliep maar zoals een bekende filosoof ooit zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel”.
 
Publiekslieveling Guy Davis maakt dit jaar na lange tijd zijn rentree op het podium van Moulin Blues. De sympathieke bluesman legt in zijn akoestische folkblues een groot maatschappelijk engagement aan de dag dat vanwege zijn relativerende humor, levendige melodieënrijkdom en vooral zijn warme stem nooit drammerig wordt.
 
Nog maar midden twintig klinkt de aan het conservatorium van Ontario afgestudeerde Canadees Spencer Mackenzie op zijn derde album PREACH TO MY SOUL opmerkelijk volwassen. Dat ligt niet alleen aan de gelouterde muzikanten die hem begeleiden of het feit dat hij het gros van de songs samen met zijn vader schreef, maar vooral aan zijn gevarieerde benadering van de blues, zijn niet onverdienstelijke zang en in de eerste plaats zijn uitmuntende gitaarspel.
 
Onze speciale aandacht gaat uit naar The Özdemirs, rond de immer goedlachse bassist Erkan Özdemir, die jarenlang de vaste sparringpartner van Memo Gonzales was. Samen met zijn zoons Kenan en Levent vormt hij een band die Johnny Rawls zullen begeleiden maar tevens in twee aparte sets hun sterke debuutalbum INTRODUCING THE ÖZDEMIRS zullen presenteren maar daarover meer in de volgende papieren Heaven.
 
Moulein Blues: 5 en 6 mei in Ospel. Voor het volledige programma, tickets en meer informatie zie: www.moulinblues.nl.