Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Laat RASA niet verdwijnen

ma 27 juni 2016

Laat RASA niet verdwijnen

Laat RASA niet verdwijnen

RASA, het Utrechtse podium voor muziek en dans uit de gehele wereld, wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Slecht nieuws voor iedereen die wereldmuziek een warm hart toedraagt, want RASA is ook landelijk van grote betekenis.

De Advies Commissie Cultuurnota van de gemeente Utrecht vindt dat het ondernemingspan dat het podium voor de komende jaren heeft ingediend onvoldoende grond bevat om de subsidie te verlengen. Het is opmerkelijk hoe hard de gemeentelijke commissie over RASA oordeelt – het podium zou op bijna alle fronten falen, lees de passages verderop – terwijl RASA in de muziekwereld juist een zeer goede reputatie heeft.

RASA bestaat al sinds 1970 en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een zeer vooraanstaand podium voor wereldmuziek. Tal van muzikanten maakten er hun Nederlandse of zelfs Europese debuut, zoals Maite Hontelé, Habib Koité en Nusrat Fatah Ali Khan. Doordat diverse andere podia in het land inmiddels zijn weggevallen, zoals het Tropentheater in Amsterdam, is de betekenis van het Utrechtse podium alleen maar groter geworden. En ook de betekenis van wereldmuziek neemt toe in een samenleving die almaar diverser wordt, ook al omdat via muziek bruggen worden geslagen tussen bevolkingsgroepen. Dat is een visie die de Advies Commissie trouwens onderschrijft. Des te onbegrijpelijker is het dat dit podium nu de nek dreigt te worden omgedraaid. Als er al iets op de bedrijfsvoering of het beleid is op te merken, dan lijkt hier toch sprake van het spreekwoordelijke kind dat met het badwater wordt weggegooid. Of is er soms een verborgen agenda?

Vindt u ook dat RASA niet zomaar kan verdwijnen, onderteken dan de petitie die het podium is gestart en die wij van Heaven graag ondersteunen.

Hieronder twee passages uit de Cultuurnota die RASA betreffen. Het kan aan ons liggen, maar erg helder zijn ze niet.

Cultuurnota

“Met volle overtuiging stellen we vast dat het muziekleven floreert. Utrecht is zonder enige twijfel een echte muziekstad met een veerkrachtige en vernieuwende sector. We hebben echter de aanvraag van de belangrijkste speler op het gebied van wereldmuziek op onder meer inhoudelijke gronden moeten afwijzen. De positie van wereldmuziek is derhalve een grote zorg. We geven de stad mee dat het van groot belang is om een eigentijdse en vooruitstrevende programmering van niet-westerse muziek en culturen te waarborgen. Of dit onderdeel van het Utrechtse muziekleven in handen van één enkele instelling dient te zijn, hebben we geen mening. Onze voorkeur gaat wel uit naar een programmeringsvisie die voortvloeit uit innovatieve presentatievormen of samenwerkingsbanden met diverse bevolkingsgroepen, die de stad rijk is.”

“De commissie maakt zich zorgen over de tanende positie van de wereldmuziek in Utrecht”, aldus de algemene beschouwingen voor de periode 2013-2016. Vier jaar later is deze positie schrijnend te noemen. In de aanvraag van RASA zocht de commissie – tevergeefs – naar een heldere en innovatieve visie op het programmeren van muziek(culturen) van niet-westerse afkomst in en voor de stad. De commissie gelooft onverminderd in het belang van het programmeren van niet-westerse muziek en culturen, mits gepaard aan het leiderschap en de gedurfde werkwijze die zij in de aanvraag van RASA zo node miste. Grote Utrechtse bevolkingsgroepen met een niet-westerse achtergrond zouden in de ogen van de commissie op een meer actuele – zo niet urgente – manier bediend of betrokken moeten worden.”