Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
di 12 september 2023

Melkweg heropent vernieuwde filmzaal

Blog

Van 20 t/m 23 september organiseert Melkweg een divers filmprogramma in het teken van de heropening van de vernieuwde cinema, een van de weinige bioscopen in het land waar je het hele jaar door terecht kan voor muziekdocumentaires. Met nieuwe stoelen, nieuw beeld en nieuw geluid is de intieme filmzaal in de nok van de oude Melkfabriek weer helemaal klaar voor vele jaren popcultuur in beeld.

Naast de popzalen en een expositieruimte heeft Melkweg ook al sinds de beginjaren een filmzaal op de bovenverdieping. De vernieuwde cinema is nu uitgerust met nieuwe stoelen, superstrakke laserprojectie en geweldig 7.1 Surround Sound. Samen met verschillende partners is een feestelijk programma samengesteld om de zaal te heropenen. 
 
Op woensdag 20 september presenteert het Amsterdamse muziekplatform Steppin' Into Tomorrowde concertfilm Soul Power (2008) van Jeff Levy-Hinte, een bijzondere registratie van het festival rond het legendarische gevecht van Muhammad Ali en George Foreman in Zaïre - de Rumble In The Jungle. De beelden zijn prachtig gemonteerd en laten onder anderen James Brown, Bill Withers, The Spinners, Miriam Makeba, Celia Cruz, The Fania All-Stars, BB King, The Crusaders, Manu Dibango zien in hun beste tijd.
 
Op vrijdag 22 september presenteert IN-EDIT Music Documentary Film Festival twee muziekdocumentaires op dezelfde avond. Eerst de klassieke concertfilm The Last Waltz (1978) van Martin Scorsese, een registratie van de historische afscheidsshow van The Band vol supersterren, op Thanksgiving Day in 1976. Naast de oude begeleidingsband van Bob Dylan met Robbie Robertson, Levon Helm, Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel zijn er gastoptredens van Bob Dylan, Eric Clapton, Neil Young, Ringo Starr, Joni Mitchell, Van Morrison en Muddy Waters, afgewisseld met interviews en beelden achter de schermen – en prachtig gerestaureerd in 4K.

Daarna is de pre-view van Stranger in my own Skin (2021), een intiem portret van Pete Doherty, gefilmd over een periode van meer dan tien jaar door zijn partner Katia deVidas. Hij probeert in deze periode zijn muzikale carrière voort te zetten, terwijl hij vecht tegen zijn verslaving en verscheurd wordt door de behoeften van zijn innerlijke leven en de eisen van de buitenwereld. Vanaf 9 november is deze documentaire in Nederland in de bioscoop te zien.
 
Op zaterdag 23 september is het tijd voor animatie, met twee films geselecteerd door Kaboom Animation Festival. In het gruwelijk verbluffende Unicorn Wars (2022) van Alberto Vázquez staan schattige teddyberen tegenover machtige eenhoorns in een heilige oorlog. Met een gestoorde premisse en visuele pracht, is Unicorn Wars een antifascistische fabel die militarisme, autoritarisme en religieus fanatisme verkent. Daarna wordt de anime-klassieker Ghost In The Shell (1995) van Mamoru Oshii vertoond over een unieke hybride cyborg politievrouw en haar partner en hun jacht op een gevaarlijke hacker.

Verder zijn er in september ook nieuwe muziekfilms te zien over Pink Floyd en ABBA, de anime-klassieker Jin-Roh: The Wolf Brigade, het regiedebuut van Hiroyuki Okiura en bijzondere videokunst tijdens Vidéothèque.

Tickets zijn 11 euro per film en verkrijgbaar via de website van de Melkweg en Ticketmaster.