Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
di 25 juni 2024

Nieuw werk van De Toegift

Luistertip

In de nieuwe single van De Toegift, het eerste, langverwachte nieuwe werk sinds het debuut, een remix ep en een samenwerking met puntjudith, volgen we Odysseus in zijn vlucht voor het verleden en de zee.

Foto Danique van Kesteren

Kort na het voltooien van het debuutalbum De Toegift trok voorman Maxim Ventulé tijdens de kortste dagen van de winter in zijn eentje richting het minuscule Deense eiland Fur om zich af te zonderen. De reis begon als eerbetoon aan een oudtante die haar hele leven alleen had gereisd en haar collectie aan dia’s aan hem had nagelaten. “Via de dia’s kwam ik dichter bij haar herinneringen. Het inspireerde me om eenzelfde reis te maken om op die manier ook dichter bij haar te komen."
 
Het besneeuwde landschap, de bevroren zee en de hoge krijtrotsen van het eiland inspireerden tot een verhaal waarin het personage Odysseus op de vlucht is voor zijn eigen verleden en vergezeld wordt door de geesten van zijn dierbaren. De Griekse held is bang geworden voor de zee en beweegt zich nu in een kleine witte auto vooruit. Het lied meandert als een roadtrip door de melancholische gedachtewereld van Odysseus, die zich afvraagt of hij ooit nog thuis zal geraken.
 
Odysseus is tevens een nieuw muzikaal vertrekpunt voor De Toegift. De elektronische toevoegingen laten horen dat de band bevlogen is om hun sonische spectrum verder open te breken. De puls van een harde 808 en vocal-samples vallen samen met de melancholische instrumentatie en poëtische tekst zoals we die van de Toegift gewend zijn.