Orgel Vreten gaat weer los
Orgel Vreten gaat weer los

Het leven van Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer staat in het teken van Het Orgel, in het bijzonder het orgel in pop, rock en soul, en heel in het bijzonder de Hammond, het origineel. Samen vormen ze de harde kern van Orgel Vreten, dat momenteel weer in de theaters staat met de spetterende show En De Ander.
TS: “Wij vinden de hammond zo prachtig en belangrijk dat we de theatershow En De Ander zijn begonnen om uit de doeken te doen hoe dat orgel precies in elkaar zit. Je zou de uitvinding van Laurens Hammond kunnen zien als een kruising tussen een piano en een auto. De mechaniek is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met die van een auto. De hammond is goeddeels techniek.”
DT: “In een hammond zitten toonwielen. Daarvan hebben we er 2500 opgehaald bij een restaurateur. Die hebben we op Oerol uitgedeeld als mechanische hosties. De opvoeringen van En De Ander daar waren een soort seculiere kerkdiensten.”
TS: “Robin Piso en ik zijn vier jaar geleden Orgel Vreten begonnen. Koud van de zolderkamer kregen we totaal onverwacht gelijk succes. We hebben in die korte tijd opgetreden met zo’n dertig meer en minder bekende gastmuzikanten. Dat succes bracht problemen met zich mee. Robin had niet genoeg tijd, hij speelt in DeWolff en dat is nu eenmaal zijn eerste liefde. Toen moest ik op zoek naar een vervanger, en ik heb Darius gevonden.”
DT: “We hebben elkaar eigenlijk pas leren kennen toen we twee jaar terug ruim een week onze show En De Ander voor het eerst opvoerden op Oerol. Thijs heeft die voorstelling geschreven met de Nijmeegse stadsdichter Dennis Gaens. Het orgel hoort bij de kerkdienst, en de hammond is tachtig jaar geleden begonnen als goedkoop alternatief voor kerkorgels.”
TS: “De show sloeg goed aan. We hebben veel mensen leren kennen, onder wie Hessel, de bard van Terschelling. Volgens mij is hij zo’n beetje de echte burgemeester.”
DT: “Hij is geweldig. We hebben in acht dagen alle cd’s verkocht die we bij ons hadden. Daar heeft Hessel flink bij geholpen.”
TS: “Toen hadden we alleen live-cd’s, nog geen studioplaat. Voor Komrad hebben we vier Hammonds gebruikt, een Philicorda, een Eminent en een Farfisa. Allemaal oude huiskamerorgels. In de show spelen we allebei op een echte Hammond. Het is zo’n mooi ambachtelijk instrument. De tonen komen van een ronddraaiende as met tandwielen die dus toonwielen heten. We vertellen over wisselspanning, de Leslie-box, de trekschuiven, draw bars heten die, enzovoort.”
DT: “Iedere hammond is anders dan de andere, en iedereen bespeelt de zijne anders. Je kunt je hammond moderniseren door elektronica en digitale elementen in te bouwen. Wij blijven bij de originelen, die vinden wij toch het mooist.”
Zie voor speellijst 'En De Ander' van Orgel Vreten: www.orgelvreten.com/agenda.html.
Dit interview verscheen eerder in een uitgebreidere versie in Heaven #3, 2015.