Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

wo 7 april 2021

Over singer-songwriters die rocken

Blog

‘Rootsrock: 53 singer-songwriters in de periode 1980-2000 die rocken’ is de titel van de nieuwe uitgave van Heaven-medewerker Wiebren Rijkeboer. Het is inmiddels het derde deel in een reeks die begon met ‘De Psychedelische Sixties: 56 Amerikaanse bandjes’ en een vervolg kreeg met ‘Americana  Outlaws: 50 singer-songwriters uit de seventies’. Het zijn vlot geschreven boeken waarin het heerlijk grasduinen is.

Wiebren Rijkeboer neemt je mee op een muzikale ontdekkingsreis door een van zijn favoriete genres, waarbij je dat rocken overigens niet al te zwaar moet opvatten, aangezien het hier uitsluitend albums van singer-songwriters betreft en geen platen van, veelal wat stevigere, rootsrockbands. Die zullen ongetwijfeld nog wel eens een later deel in deze reeks gaan bevolken.
 
Nu beperkt Rijkeboer zich tot de crème de la crème van de artiesten die aan de wieg van de americana stonden in een tijdperk dat de mainstream popjournalistiek steeds minder belangstelling voor dit soort singer-songwriters aan de dag legde, en deze ontwikkeling grotendeels over het hoofd zag. Het was ook in deze tijd dat het idee ontstond met Heaven magazine te beginnen. Want ook Oor had nauwelijks nog aandacht voor het soort muziek en artiesten waar velen van ons en Rijkeboer mee zijn opgegroeid, en die inhoudelijk vaak meer te vertellen hadden dan het zoveelste jonge talent dat het wiel opnieuw uitvond.
 
Niet dat Rijkeboer hier geen nieuw jong talent aanboort, maar de meesten, ook de destijds onbekende namen, waren toch al wat meer door de wol geverfd. In hoofdstukjes van telkens twee tot drie pagina’s vertelt hij op onderhoudende wijze over deze artiesten en hun in zijn ogen interessantste en beste plaat. Vaak valt er weinig op af te dingen, al zullen er altijd diehard liefhebbers zijn met een eigenzinnigere kijk op de platen die er voor hen in het genre echt toe doen. Rijkeboer behandelt vooral de platen waarmee artiesten echt naam maakten. Zijn eigenzinnigheid laat hij blijken door niet alleen voor de grootste namen te kiezen, maar ook ruimte te bieden aan musici die veelal onder de radar bleven, zelfs bij de gemiddelde roostrockliefhebber.
 
Het maakt het boekje aantrekkelijk, doordat er naast de platen die iedere liefhebber wel in huis zal hebben, ook albums liefdevol behandeld worden die menigeen nog niet zal kennen en waar je naar op zoek kunt gaan. ‘Rootsrock’ geeft alle aanleiding om niet alleen weer eens door je eigen platenkast te gaan grasduinen, maar ook klassiekers te noteren die je mogelijk gemist hebt.
 
‘Rootsrock: 53 singer-songwriters in de periode 1980-2000 die rocken’ is verkrijgbaar als paperback (€18,50) en eBook (€9,99) en te bestellen via uitgeverij Kleine Uil.