Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Bram van Schaik
wo 15 maart 2023

Rocker tot het einde

Blog

Vrijwel alle hoofdrolspelers waren aanwezig bij de publiekspremière van de film Rock City: The Life We Live. Ook Heaven dompelde zich in Filmhuis Den Haag enkele uren onder in de historie van wat nog altijd te boek staat als Beatstad Nr 1.

Foto: (vlnr) Peter Vink, Hans Vandenburg, Rudy Bennett en Nicko Christiansen

Kijk, daar heb je Rudy Bennett. Inmiddels 80 jaar jong, maar wat een veerkrachtige tred. Vrouw, kinderen en kleinkinderen van de legendarische zanger (The Motions, Galaxy-Lin) mogen niet ontbreken. Van de vier mannen op de filmposter melden Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Nicko Christiansen (Livin' Blues) zich ook. Alleen Peter Vink (Q65) is absent. Daartegenover zijn Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en zijn oude bandmaat Rinus Gerritsen wel van de partij. Ze hebben dan geen hoofdrol, ze horen er gewoon bij.
 
De film werd 9 maart op het land losgelaten. Dat is een half jaar na de eerste vertoning, tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen. En weer ruim acht jaar nadat regisseur Will Wissink startte met de ode aan zijn vader Willy, die blitse leadgitarist van Willy and his Giants, en de ongelofelijke hoeveelheid andere bandjes die in Den Haag wortel schoten.
 
De jonge Will en pa Willy zijn te zien in de eerste scenes. Willy in zijn beginjaren in de jaren zestig en tijdens zijn comeback, decennia later en met zoon Will op de drumkruk. Hoe mooi de ervaring ook is, Will gaat niet verder als muzikant maar besluit een filmopleiding te volgen. De liefde voor de muziek en zijn stad blijven echter latent aanwezig. Na het overlijden van Willy in 2013 rijpt het plan voor een film waarin alles samenkomt: van jong naar oud, en hoe bezig te blijven met je wat je het liefste doet.
 
Wissink levert een mooi document, met afwisselend historische en zelf geschoten beelden, waarin voortdurend het leven wordt gevierd. Ook als een van de hoofdrolspelers, gitarist Joop Roelofs van Q65, middenin het opnameproces in 2018 aan kanker bezwijkt. De camera is erbij als Roelofs zijn grafkist in ontvangst neemt. Deze speciaal vervaardigde ‘flightcase to heaven’ illustreert hoe de echte rocker tot de eindstreep trouw blijft aan zijn passie.
 
Rock City: The Life We Live is te zien in de bioscoop.