Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

ma 30 oktober 2023

Albums van week 44

Luistertip

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop via onze webshop. Nog beter: neem een abonnement en mis geen nummer!

Roots/Folk
The Mountain Goats – Jenny From Thebes
John Darnielle, frontman van The Mountain Goats, is een man van veel gezichten. Hij is niet alleen muzikant, maar ook schrijver. Met The Mountain Goats hanteerde hij al aardig wat stijlen. Op ‘rockopera’ Jenny From Thebes vormt folkrock de basis, die weliswaar niet heel rootsy is, maar wel heel geslaagd. Darnielle’s liedjes komen misschien wel sterker dan ooit uit de verf.
 
Rock/Pop
Wies – Alles Anders
Twee jaar terug deed het Nederlandse indietrio Wies kond van Het Is Een Wies, een debuut waarop de band rond zangeres/liedjesschrijfster Jeanne Rouwendaal zich met gemak tussen Roosbeef en Eefje de Visser schaarde. Alles Anders heet de opvolger en dat blijkt gelukkig gelogen, want het album ligt in het verlengde van die eersteling, maar is nog sterker en pakkender, met Rouwendaal in een ware glansrol.
 
Blues/Jazz/Soul
Black Pumas – Chronicles Of A Diamond
Vier jaar terug verraste Black Pumas met een voortreffelijk titelloos debuut dat klassieke soulstijlen van nieuwe impulsen voorzag. Op opvolger Chronicles Of A Diamond is de magie nog altijd springlevend. De grootste invloed is nog altijd de soul uit de vroege jaren zeventig, maar ze voegen daar meer dan genoeg eigens aan toe.
 
Wereld
Ivarh – Huñvre
In de jaren zeventig mocht ik graag naar Bretonse folkrock luisteren (Malicorne, Alan Stivell, Dan Ar Braz), maar gaandeweg raakte die steeds meer uit beeld. Met Ivarh stuitte ik op een vijfkoppige Bretonse band die zowel instrumentaal als vocaal zijn mannetje staat en die de hoogtijdagen van de Bretonse folk doet herleven. Zoveel maakt Huñvre duidelijk.