Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Ludo Diels
wo 28 juni 2023

Heaven Sessions op BKS 2023: feeëriek, mysterieus en magisch

Blog

Van een goed bewaard geheim was geen sprake: de Muziekgieterij-stage was vanaf de eerste show – van de Australische band Glass Beams op vrijdag – een drukbezocht area op Best Kept Secret 2023. De stage gold als de plek waar de muzikale fijnproevers aan hun trekken kwamen. In deze door bomen omzoomde en met parachutes, kroonluchters en klokken gedecoreerde area voltrokken zich de Heaven Sessions. Hier kregen jonge, interessante bands uit de line-up van BKS de kans om een sessie met drie of vier nummers en een interview op te nemen. De Heaven Sessions worden de komende periode gepubliceerd op de Heaven-site en op het YouTube-kanaal van Muziekgieterij.

Foto Han Ernest

Dertien acts
In drie dagen passeerden dertien acts de revue. Volgens artistiek directeur Wim Smeets (Muziekgieterij) reflecteren deze bands de geest van onze tijd. “Met name de opkomst van feministische postpunkbands zag je sterk terug in onze programmering, die uiteraard gebaseerd was op de line-up van Best Kept Secret. Diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid zijn kernwaarden die we hoog in ons vaandel voeren. Bands als Cumgirl8, CLT DRP, Big Joanie en Billy Nomates maakten niet alleen in muzikaal opzicht indruk, maar ook door de boodschap die ze uitdroegen. Relevante muziek, daar komt het bij BKS én bij onze Heaven Sessions op aan.”

Enthousiast
“Vanaf onze eerste show was er meteen publiek”, zegt zakelijk directeur Richard Loomans van de Muziekgieterij. “Vorig jaar zijn we met deze Heaven Sessions - een samenwerking tussen Heaven Magazine en poppodium Muziekgieterij uit Maastricht - gestart. Dat smaakte meteen naar meer en het werd ook toen opgemerkt. Dit jaar hebben we de area een decoratieve touch-up gegeven, waarmee we onze stijl en opvattingen over muziek en gastvrijheid nog beter in de etalage hebben gezet. De reacties op onze area op Best Kept Secret waren stuk voor stuk enthousiast.”

Totaalpakket
Een photoshoot en een interview – na afloop van de sessie – vormen vaste onderdelen van de Heaven Sessions. Volgens Heaven-redacteur en interviewer van dienst Ludo Diels bieden Heaven en Muziekgieterij de bands daarmee een totaalpakket. “Juist beginnende bands kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Professionele video en audio, een interview en een photoshoot door topfotograaf Hugo Thomassen: dat is allemaal materiaal dat ze qua promotie kunnen inzetten.”

Shows
Buiten sessieoptredens waren er ook twee full shows te zien. Op vrijdag trad de Belgische indie-rockband Stoopkid aan die met zijn aanstekelijk liedmateriaal wist te bekoren evenals De Toegift een dag later die met een mengeling van ‘eigentaalse’ poëzie en hedendaagse indie hoge ogen gooide in een feeëriek verlichte area. Wim Smeets: “Elke avond sloten we met een knipoog naar het Bourgondische Maastricht af met Franse Chansons. Verrassend veel mensen kwamen om te chillen en te dansen terwijl op de achtergrond Jacques Brel zijn hart uitstortte. Opmerkelijk dat vooral veel jongelui op deze sfeer en muziek afkomen.”

YouTube
De opgenomen sessies zijn de komende maanden te zien op de website van Heaven Magazine en het YouTube-kanaal van Muziekgieterij Maastricht. De eerste sessie wordt op 6 juli gepubliceerd.