Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 4 december 2020

Ibrahim Maalouf: Melodie is alles

Luistertip

Ibrahim Maalouf, de Frans-Libanese trompettist van wereldfaam, nam 40 nummers uit zijn oeuvre opnieuw op in intieme setting met zijn vaste gitarist François Delporte. Vandaag is voor het eerst de video te zien van S3NS, het titelnummer van zijn voorgaande album.

In het nieuwe nummer van Heaven magazine – dat van vrijdag 11 december bij de abonnees in de bus komt en vanaf 15 december te koop is bij de betere boekhandel en platenzaak – staat een uitgebreid interview door John Oomkes met Ibrahim Maalouf. Hij vertelt onder andere over de enorme ontploffing die op 4 augustus van dit jaar Beiroet trof. “Op het moment van de explosie bevond ik me met mijn vrouw en dochter op ongeveer twaalf kilometer van de stad. De drukgolf was zo groot dat ik onmiddellijk in de overlevingsstand schoot. Ik zal de dag en de verwoestende kracht van de knal nooit meer vergeten.”
 
Trompettist, bandleider en componist Maalouf (40) woont in Frankrijk maar verblijft van tijd tot tijd in zijn hevig verdeelde geboorteland Libanon. Zijn nieuwe album 40 Melodies is een ingetogen en uitgeklede herbewerking van veertig nummers uit zijn oeuvre.

Horen we dat goed? Kan de muziek van een man die midden in een verscheurde wereld leeft, bij wijze van spreken klinken als het product uit het oog van een orkaan?
“Ja, hoor. Dat kan”, verzekert Maalouf. “Juist in deze tijd is een tegenwicht nodig voor de onrust, de chaos en de kennelijk alom aanwezige onzekerheid. Ik had dat zelf nodig, mijn gitarist François Delporte ook, en ik merk aan de mensen om me heen, mijn familie en mijn publiek, dat zij mijn nieuwe muziek ook ervaren als een weldaad. Even weg van de krankzinnigheid en het zinloze geweld.”
 
Het volledige interview met Ibrahim Maalouf is te lezen in het nieuwe nummer van Heaven magazine. Met daarin ook de jaarlijstjes van redacteuren en medewerkers en de 20 beste albums van 2020 volgens onze lezers. Daarnaast interviews met Ane Brun, Spinvis, Diana Jones, Danny Vera, Kurt Vile en meer. En natuurlijk fijne columns en meer dan 100 albumrecensies.