Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Blog

Tekst: Louis Nouws
do 2 december 2021

Janis Ian neemt strijdbaar afscheid

Blog

Janis Ian heeft haar laatste studioalbum aangekondigd: The Light at the End of the Line. Vooruitlopend op het album is Resist als eerste single te beluisteren. Het album is beschikbaar vanaf 21 januari 2022 op haar eigen label Rude Girl Records.

Foto: Gerard Viveiros

Resist is een oproep aan iedereen om op te staan en samen te strijden tegen ongelijkheid. Janis Ian (70), die faam verwierf met de klassieker At Seventeen zegt erover: “In de vijftien jaar sinds mijn vorige album is er veel veranderd en toch strijden we nog steeds dezelfde strijd. Als At Seventeen nu zou uitkomen zou ik hopen dat Resist de opvolger zou zijn”. 

The Light at the End of the Line vormt de kroon op Ian’s buitengewone carrière die in 1967 begon met haar titelloze debuut. "Ik hou van dit nieuwe album. Het zegt: 'Dit is de top die ik heb bereikt als schrijver in de loop van 58 jaar. Dit is wat ik heb geleerd.” Op de webpagina The Light at the End of the Line schreef Janis Ian uitgebreide liner notes.

Ze begon haar carrière toen ze veertien was, met het sociaal en politiek geladen nummer Society’s Child. Dat ging over een interraciale romance tussen tieners. Haar eerlijke manier van schrijven heeft zich vertaald in tijdloze, cultureel betekenisvolle nummers als At Seventeen, Jesse, Fly Too High en Star, dat werd gecoverd door Nina Simone, Cher, Mel Tormé en tal van andere artiesten die zich met de tekst konden identificeren. Janis Ian is genomineerd voor negen Grammy Awards en won er twee: één in 1976 voor Best Pop Vocal Performance, Female en één in 2013 voor Best Spoken Word Recordings.

Tijdens haar lange carrière heeft ze een warme band gesmeed met haar fans die ze koestert. "Toen ik The Light At The End Of The Line schreef, realiseerde ik me dat het echt een liefdeslied is. Ik begreep op dat moment dat alle ontmoetingen met mijn publiek na de shows, alle briefwisselingen, zoveel jaren, een echte relatie hadden gecreëerd. Een voorrecht dat maar weinig artiesten hebben.”

Voor 2022 staat een uitgebreide tour gepland met de titel Celebrating Our Years Together. Ook die tournee ziet ze als haar laatste.