Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Louis Nouws
vr 21 augustus 2020

De detour van VanWyck

Luistertip

De Amsterdamse singer-songwriter VanWyck presenteert met God Is In The Detour een album met vooral akoestische nummers. "Dit zijn nummers die ik de laatste maanden alleen met gitaar schreef en enkele oudere nummers die ik aan de piano maakte en die niet eerder op een album verschenen.” Vandaag is hier de eerste single te horen: Your Favorite Tune.

foto Jitske Schols

VanWyck had het detour-idee al langer in haar hoofd. “Ik kan er altijd erg van genieten als dingen niet volgens plan verlopen. Sterker nog, ik denk dat dat de momenten zijn waarbij magische dingen gebeuren, als je de teugels loslaat en op onverwachte plekken terecht komt. Zowel in het leven als in de muziek. Met de lockdown werd die andere route zelfs opeens een noodzakelijkheid.”
 
Ze was druk bezig met het realiseren van een ander album. Een ambitieus project met orkestrale arrangementen, waaraan veel verschillende musici zouden bijdragen, maar dat was plotseling niet meer mogelijk. En toen overleed opeens een goede vriendin aan een zeer snelgroeiende hersentumor. “Ik schreef een nummer voor haar dat zo anders was dan waar ik mee bezig was geweest. Het was zo direct en eerlijk. Alsof elk woord helder was en direct op zijn plaats viel. En ik realiseerde me dat ik juist nu een album moest opnemen met deze nummers.”

De eerste single Your Favorite Tune die ze vandaag officieel naar buiten brengt, schreef ze voor haar vriendin. “Ze was bekend om haar dansfeestjes en playlists en dat ze op het hoogtepunt van de avond gewoon drie keer hetzelfde nummer opzette. Your Favorite Tune gaat over hoe moedig en dapper ze was, hoe ze me altijd aan het lachen maakte en hoe ik van haar genoot als ze over de dansvloer zwierde."
 
De Detour-tour
"We zouden in oktober beginnen aan een theatertournee in kleine bezetting en de meeste van die data werden gecanceld. Een aantal bleef staan en een aantal kon verplaatst worden naar een grotere zaal. Daarom staan er nu zes concerten op prachtige plekken. En heb ik besloten om ze juist allemaal met de volledige band te doen. Het is onze Detour-tour. We staan in bekende zalen als De Kleine Komedie en TivoliVredenburg en in onbekende parels als de Vegafabriek in Kolderveen en de Theaterkerk te Bemmel. In december sluiten we af samen met een volledig strijkkwartet in de prachtige roodpluche zaal van de schouwburg in Meppel.”
 
VanWyck live: 18 september in Nieuwe Nor, Heerlen; 11 oktober in De Kleine Komedie, Amsterdam; 23 oktober in De Vegafabriek, Kolderveen; 22 november in TivoliVredenburg, Utrecht; 4 december in Theaterkerk, Bemmel; 23 december in Schouwburg Ogterop, Meppel.
God Is In The Detour verschijnt 30 oktober bij Concerto Records.