Uw ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.
× Sta cookies toe Meer informatie

Luistertip

Tekst: Niels Falch
vr 14 augustus 2020

Trini Lopez (83), een beetje protestzanger

Luistertip

Soms is een liedje niet wat je denkt dat het is. Zo was in 1963 de zeer lichtvoetig klinkende hit If I Had A Hammer van zanger Trini Lopez, overleden op 11 augustus, eigenlijk een protestsong. Trini Lopez’ grootste hit is namelijk geschreven door folkzanger Pete Seeger in 1949 als The Hammer Song, met als doel de progressieve beweging in Amerika te ondersteunen. Met zijn oproep tot liefde, gerechtigheid en vrijheid voor iedereen was Trini Lopez’ If I Had A Hammer een voorloper van de hippiecultuur in de tweede helft van de jaren zestig.

Door Niels Falch

If I had a hammer, I’d hammer in the morning
I’d hammer in the evening, all over the land
I’d hammer out danger, I’d hammer out a warning
I’d hammer ‘bout the love between my brothers and my sisters all over this land

Maar daar bleef het niet bij. Trini Lopez, een van de laatste poplegendes, maakte ook een hit van This Land Is Your Land. Dat op het eerste oor niets-aan-de-hand nummer had folkzanger Woody Guthrie geschreven in de jaren veertig als kritisch antwoord op het zoete en onrealistische beeld van pais en vree in God Bless America van Irving Berlin. 
 
This land is your land, this land is my land
From California, to the New York Island
From the Redwood Forest, to the Gulf stream waters
This land was made for you and me
 
\

Met America is Trini Lopez, met zijn Mexicaanse roots, een pleitbezorger voor de vele Latijns-Amerikaanse immigranten in Noord-Amerika. America was een van de briljante songs in Leonard Bernsteins musical West Side Story, waarin twee rivaliserende straatbendes van blanken en Puerto Ricaanse immigranten het tegen elkaar opnemen. Bernsteins muziek bestaat uit samengestelde maatsoorten met veel latin instrumenten. Trini Lopez maakt ook van America, in een keurige vierkwarts maatsoort, een makkelijk in het gehoor liggend liedje. Al die liedjes waren ook in Nederland enorme hits en een vast onderdeel bij het populaire radioprogramma Arbeidsvitaminen. Ik kan me nog goed herinneren dat iedereen America meezong in Nederland, al hoorde ik als vierjarige Ome Louis in Amerika in plaats van I like to be in America.   
 
I like to be in America
Okay by me in America
Everything free in America
For a small fee in America
 

 
Hoe gaat Trini Lopez de popgeschiedenis in? Je kunt hem omschrijven als de grondlegger van de latin rock, een combinatie van rock and roll en latin muziek. Dat komt het best tot uiting in La Bamba (oorspronkelijk een hit van Ritchie Valens). Lopez zingt de tekst geheel in het Spaans en het nummer wordt weer een hit. Als je de Spaanse taal niet machtig bent, kun je in ieder geval de vele la-la’s meezingen. La Bamba is daarna gecoverd door een hele hoop artiesten, zoals Glen Campbell, Neil Diamond, Antonia Rodriguez en Los Lobos. Weird Al Yankovic maakte als gebruikelijk een parodie onder de titel Lasagna.
 
Para bailar la bamba
Para bailar la bamba se necesita una poca de gracia
Una poca de gracia pa' mi pa' ti y arriba y arriba
Ah y arriba y arriba por ti seré, por ti seré, por ti seré
 
Naast zingen en optreden ontwierp Trini Lopez voor Gibson een gitaar die zijn eigen naam draagt en favoriet is bij veel muzikanten, zoals Dave Grohl, Lindsey Buckingham en Noel Gallagher.
 
De Nederlandse Dolly Dots-producers en -componisten Peter van Asten en Richard de Bois schreven in de jaren tachtig My Paraguaya voor Lopez. Aan het eind van de jaren tachtig produceerde Richard de Bois – ook producer van Little Green Bag, Jan Akkerman en Kaz Lux – nog een heel album met Lopez in Amerika.
 
Trini Lopez was nog in 2013 te gast bij de zomerconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.
 
Hij is nooit getrouwd geweest en misschien komt dat door het liedje Lemon Tree, waarin hij zingt:
 
When I was just a lad of ten, my father said to me
"Come here and take a lesson from the lovely lemon tree"
"Don't put your faith in love, my boy," my father said to me
"I fear you'll find that love is like the lovely lemon tree."

Met zijn aanstekelijke lach en ontwapenende charme goot Trini Lopez elke ‘serieuze’ boodschap in een vlot en vrolijk jasje. Daarmee beroerde hij de harten van miljoenen mensen over de hele wereld die allemaal luidkeels zijn liedjes meezongen. Wat wil een zanger nog meer?
 
Dr. Niels Falch